Haberler

"Anneme küfrederseniz yumruğu yersiniz"

Haber Tarihi: 15 Oca 2015

"Anneme küfrederseniz yumruğu yersiniz"

Katolik dünyasının dini lideri Papa Francesco, 'Charlie Hebdo' dergisine yapılan saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Papa, Asya turuna başladığı Sri Lanka’dan ikinci durağı Filipinler’e geçerken, uçakta gazetecilere ifade özgürlüğünün sınırları konusunda görüşlerini belirtti.

Papa, bir kişinin inancı aşağılandığında ya da inancıyla dalga geçildiğinde ifade özgürlüğünün sınırları olduğunu söyledi.

Papa Francesco, ziyaretlerini organize eden Alberto Gasbarri’yi kastederek, “Eğer iyi arkadaşım Dr. Gasbarri anneme küfrederse, bir yumruk yemeyi bekleyebilir” dedi. Papa, bu sözleri söylerken, Gasbarri’ye yumruk atıyormuş gibi yaptı.

Papa, sözlerine “Bu normaldir. Provoke edemezsiniz. Başkalarının inancını aşağılayamazsınız. Başkalarının inancıyla alay edemezsiniz” diye devam etti. Uçaktaki bir Fransız gazetecinin, din özgürlüğüyle ifade özgürlüğünün karşı karşıya kaldığı durumlarda sınırın ne olacağını sorması üzerine Papa, Tanrı adına öldürmenin sapkınlık olduğunu ve dinlerin hiçbir zaman şiddeti meşrulaştırmak için kullanılamayacağını söyledi.

Papa Francesco, bu sözlerinin ardından “Dinler hakkında kötü konuşan çok fazla insan var. Onlarla dalga geçiyorlar. Bunlar provokatördür. Ve onlara olacak şey, anneme küfrederse Dr. Gasbarri’ye olacak olanla aynıdır. Bir sınır vardır” diyerek düşüncelerini aktardı.