Haberler

"Cami saldırılarının peşine düşeceğiz"

Haber Tarihi: 15 Oca 2015

"Cami saldırılarının peşine düşeceğiz"

Almanya Başbakanı Merkel, Almanya'da camilere yönelik yapılan saldırılar hakkında konuştu. Merkel, İslam'ın özgürce yaşanmasını garanti ettiklerini belirterek, camilere yönelik saldırıları gerçekleştirenlerin de peşine düşeceklerini belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İslam'ın da Hristiyanlık ve Yahudilik gibi Almanya'ya ait olduğunu belirterek, "Biz İslam'ın anayasamız ve yasalar çerçevesinde özgürce yaşanmasın garanti ediyoruz. Ama hukuk devletinin bütün kararlılığı ile radikal şiddete karşı da mücadele edeceğiz" dedi.

Merkel, Alman Federal Meclisi'nde, Paris'te meydana gelen terör saldırıları sonrasında hükümetin görüşlerini açıklamak üzere milletvekillerine hitap etti.

Mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen saldırıyı şiddetle kınayan Merkel, Fransa ve Almanya'nın yakın dost olduklarını söyledi. Merkel, "Fransa'da güvenlik yoksa Almanya'da da güvenlik yok demektir. Almanya ve Fransa'nın kaderi küreselleşen dünyada ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlıdır" diye konuştu.

Merkel, terörün 11 Eylül saldırıları ile başlamadığını ve bugünden yarına da yok olmayacağını ifade ederek, NSU cinayetlerini de terör saldırılarına örnek gösterdi.

"Cami saldırılarının peşine düşeceğiz"

Yahudi inanışı ve kültürünün de Almanya'ya ait olduğunu belirten Merkel, "Yahudilik bizim kültürümüzün ve kimliğimizin bir parçasıdır. Bu konuda ayrımcılık ve dışlama hiçbir zaman bizim nezdimizde yer bulmayacak. Anti-semitizm ile mücadele bizim devlet ve vatandaş olarak görevimiz. Bu cami saldırıları için de geçerli. Bunların da peşine düşeceğiz" ifadesini kullandı.

"İslam'ın özgürce yaşanmasını garanti ediyoruz"

Merkel, Almanya'da Müslümanların dışlanmayacağını ve genel bir şüphe altında bulunmayacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler kendimizi radikal terör ve Almanya'daki Müslümanların genel bir şüphe altında bulunmasıyla böldürmeyeceğiz. Almanya'daki Müslümanların dışlanmaları ve genel bir şüphe altında bulunmaları mümkün olmayacak. Ben Almanya Başbakanı olarak ülkemizdeki Müslümanları bunlara karşı koruma altına alıyorum ve bu çatının altında bunu hepimiz yapacağız. Almanya'daki Müslümanların ezici bir çoğunluğu hukuka saygılı ve anayasaya saygılı vatandaşlardır. Biz İslam'ın anayasamız ve yasalar çerçevesinde özgürce yaşanmasını garanti ediyoruz. Ama hukuk devletinin bütün kararlılığı ile radikal şiddete karşı mücadele edeceğiz."

"İslam da Almanya'ya aittir"

Almanya'da halkın büyük çoğunluğunun İslam düşmanı olmadığını söyleyen Merkel, Almanya'nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un "İslam Almanya'ya aittir" sözünden alıntı yapmasının bazıları tarafından anlaşılmadığını belirtti. Merkel, Almanya'ya ait olmanın sadece Alman pasaportu taşımakla, Almanya'da bir aile geçmişine sahip olmakla ya da dini bir inanışla sınırlı olmadığını, bunun kapsamının çok daha geniş olduğunu dile getirdi.

Merkel, "Hristiyanlık şüphesiz Almanya'ya aittir. Yahudilik şüphesiz Almanya'ya aittir. Bizim Hristiyan ve Yahudi bir geçmişimiz var ama bunların yanında İslam da Almanya'ya aittir" dedi.