Haberler

"Demokrasinin temel ilkesi basın hürriyetidir"

Haber Tarihi: 16 Oca 2015

"Demokrasinin temel ilkesi basın hürriyetidir"

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo dergisinin karikatürlerini yayınlaması hakkında konuştu. Gül konu hakkında; demokrasinin temel ilkelerinden birisinin basın hürriyeti olduğunu söyledi.

Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo dergisinin sayısını yayımlaması ile ilgili soruya cevap veren Gül, “Bu kadar gergin ve hassas bir ortamda herkesin sorumlu davranması gerekir.” dedi.

Abdullah Gül, Cuma namazını Emirgan Camii’nde kıldı. Gül, namazın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Fransa’da yaşanan saldırının ardından Cumhuriyet gazetesinin bastığı karikatür ekini basın özgürlüğü kapsamında değerlendirip değerlendirmediği şeklindeki soruya Gül şu cevabı verdi: “Demokrasinin temel ilkelerinden birisi basın hürriyeti, ifade hürriyetidir. Görüşleri serbestçe ifade etmektir ama başka bir ülkede beraber yaşadığınız toplumun mukaddeslerine değerlerine saygılı olmaktır. Bugün bu kadar hassas bir ortamda, bu kadar gergin bir ortamda herkesin sorumluluğu vardır. Herkesin sorumlu davranması gerekir. Sorumsuz hareketler sonunda hiç ummadık neticeler ortaya çıkarıyor. Gördünüz Papa bile dayanamadı. O bile açıklamalarda bulundu. Söylediği şeyler ortada adamın. Herkes yaşadığı ortamdaki insanların mukaddeslerine değerlerine saygılı olması lazım.”

HSYK'NIN SON ATAMALARI

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) son hakim savcı atamalarına ilişkin soruya ise Gül, “Kurul görevini yapmış.” diyerek kısa bir cevap vermekle yetindi.

Konuşmasının ardından Gül, bir çocuğu kucağına alıp makam aracının üstüne oturttu. Çocuğun annesi ile de fotoğraf çektiren Gül, vatandaşları selamladıktan sonra camiden ayrıldı.