Haberler

"Hepsinde Galatasaray'a hizmet aşkı var"

Haber Tarihi: 7 Oca 2015

"Hepsinde Galatasaray'a hizmet aşkı var"

Galatasaray'ın başarılı teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu katıldığı bir televizyon programında soruları cevapladı. Önemli açıklamalarda bulunan Hamzaoğlu, futbolcularla ilişkisini ve devre arasında gidecek isimler hakkında bilgi verdi.

Hamza Hamzaoğlu'nun açıklamalarının satır başları:

-Yabancı oyuncular, hocalar toplumumuza sempatik geliyor. Daha fazla toleransa sahip oluyorlar. Ülkeyi, ligi tanıyacaklar. Zamanı hak ediyorlar diye düşünüyorum.

-Bugüne dek çalıştırdığım takımlarda ne yaptıysam onu yaptım. Önemli olan samimi şekilde yaklaşmak. Futbol adına edindiğimiz tecrübeleri ilk ağızdan aktarmak.

'Mancini ve Prandelli'ye teşekkür ederim'

- Oyuncularda tamamen iletişim kopukluğu vardı. Mancini ve Prandelli'ye teşekkür ederim. Enkaz bırakmadılar. Fizik anlamında iyi bir takım buldum. İletişim sorunundan dolayı birlikte hareket edemiyordu futbolcular. Futbol takım oyunu ancak birlikte bir şeyler bir şeyler yapabilirsiniz. Biz bunu aşıladık. İnsanlar sahada kazanan bir takım istemiyorlar. Sahada kazanmak için mücadele eden bir takım istiyorlar. Arsenal maçında 3-0 mağlupken taraftarlarımız bizi alkışladı.

- Ben futbol anlamında istikrarı olan birisiyim. Benim geride kalan bütün arkadaşlarım çok değerlidir. Yedekte kalan arkadaşlara değeri veririm ve hissettirmeye çalışırım.

- Emre Çolak'ın yeteneklerini biliyordum. Galatasaray'da çalışmaya başlayınca daha fazla yetenekleri olduğunu fark ettim. Bu farkını görünce faydalanmam gerektiğini düşündüm. Çünkü Galatasaray hep geriye kaçmaya çalışan bir takım haline gelmişti. Emre ileriye dönük oyun anlayışıma uyan bir futbolcu.

'Mutsuz olan bir insan sahada başarılı olamaz'

- Selçuk İnan'la milli takımdan tanışıyoruz. Çanakkale'de oynarken Konya'da karşılıklı oynamışız. Mutsuz olan bir insan sahada başarılı olamaz. Arkadaşıyla uyumlu olmayan insan sahada başarılı olamaz. Oyuncular bu mutluluk seviyesini yakalayamadığı için performansları düşüktü. Elimizde bir sihirli değnek yok. İşin doğrusu budur dedik ve Allah da bize yardım etti. Oyuncular kendi arkadaşlarına daha da inanmaya başladı.

Ara transferde takviye yapılacak mı?

- Bir stoper alabiliriz. Onun dışında bir niyetimiz yok. Bir isim gelir, bir oyuncu çıkar karşımıza. Onun takıma katkı sağlayacağına inanırsak her bölgeye transfer yapabiliriz.

- Koray'ın geleceği var. Ama oyuncu tam hazır olmadığında katkı vermez. Zarar verir. İyi çalışıyor Koray. Sinan çok arzulu çok istekli. Biz kadroya almadığımız zaman u21 takımında kendisi oynamak istiyor. Sinan Gümüş'ten Galatasaray Kulübü faydalanacak. Birhan da genç bir kardeşimiz o da iyi olacak.

- 32 kişiyle antrenman yapıyoruz. İdeali 20 oyuncu 3 kaleci idealdir. Eğer ihtiyacınız olursa altyapıdan alarak o oyuncuların da yukarılara çıkma şansı olur. Bu kadro 26'lara çıkarılabilir.

İşte gönderilecek isimler!

- Furkan Özçal kiralandı. Veysel Sarı'yla yollarımızı ayıracağız diyebilirim. Mayıs ayında masaya oturduğumuzda oynamayan bir futbolcunun değeri düşer. Mayıs ayına kadar oynayarak geçirirler. Umut Gündoğan'la konuştuk, Gökhan Zan ile konuştuk. Bir de Yekta ile konuştuk teklif gelirse gidebilirsin. Yoksa kadromuzda yerin var.

- Pandev geldiğim gün aslında gözüme ilk batan oyunculardan bir tanesiydi. Pandev futbolu çok iyi bilen bir oyuncu. Ancak fizik olarak iyi değil. O yüzden faydalanamıyoruz ondan. Fiziksel durumunu yakalayabilirsek o zaman faydalanacağız ondan.

- Kendi scout ekibimi daha çok önemserim. Scout ekibimiz çalışıyorlar. Sonuçta kararları verecek olan kişiler bizleriz. Bizim kafamızda olan yerleri onların bilmesi gerekir. Bize diyorlar şu nasıl isim iyi oyuncu ama olmaz bizim takım bütünlüğümüze uymaz.

- Yabancı 14 oldu hemen yabancı almam lazım düşüncesine sahip değilim. Elimde bir kadro var. Ben kimlerin performansını artırıp ondan faydalanabilirim diye bakarım. Onun dışında olmazsa oyuncu alabilirim. Yabancı sayısının artması doğru mu oldu diye düşündüm. Ben de yabancı sayısının artmasına doğru bakmıyordum. Kulüplerimizi zor duruma soktu herkes borç içinde. Bence şimdi daha iyi oldu. İstediğiniz zaman bir yabancı oyuncu alabilirsiniz. Sizi sıkıştıranlar yabancı bir oyuncuyu almaya zorlayamayacak. İstediğiniz bir yabancıyı alabilirsiniz. Bu durum yabancı oyuncuların fiyatlarını da azaltacak. Yerli futbolcularımızın da kalitesi artacak.

- Fizik olarak daha iyi bir durumda değiliz. Bu bizim çokluk olarak da fizik anlamda iyi oyuncularımız var ama hem fizik olarak iyi değiliz hem de çabukluğumuz iyi değil. Biz hep göze hoş gelen futbol oynayan çocukları seçiyoruz. Ama öbür tarafta görevini yapan daha fizikli oyuncular gözümüzden kaçıyor. Daha iyi inceleme yaparsak fizik anlamında iyi futbolcuları yakalayabiliriz. Göze hoş gelen futbol oynayan bir oyuncu methiyelerle karşılanıyor. Ben basit oynayan bir oyuncuydum. Yaptığım iş göz önüne hiçbir zaman çıkmazdı. Ülkemizde böyle bir kültür var böyle bir oyuncu seviyoruz ama dünya bunu oynamıyor.

Sneijder ile arası nasıl?

- Sneijder'in tespiti yanlış değildi. Ama zamanlaması yanlıştı. Onlar daha çabuk oynadığı için alıyoruz. Ama zamanı kötüydü Sneijder'in. Türk oyunculara bunu söylemesi. Bugün olsa yine susmam. Ama bu Sneijder'i de kötülemez bana. Şu anda da çok çok iyiyiz. Odamıza geliyor, şakalaşıyoruz. Ben öncelikle şunu düşünüyorum. Bize ne kadar iyi bir rakam gelirse gelsin oyuncunun istemesi her şeyden önemlidir. Oyuncu bu rakamları da verseler ben gitmek istemiyorum derse kalır. Ben gitmek istiyorum kariyerimi orada geçirmek istiyorum derse gider.

- Mayıs'a kadar tekrar Amrabat'ı takip edeceğiz. Şu anda iyi gidiyor. Onu da düşünürüz kadromuzda.

- Bruma'dan faydalanacağız. Ama şu an 5 yabancı ile oynamak zorunda olduğumuz için. Yeni kurala göre oynayacak. Tabii ki eksiklikleri var. Ama Prandelli kadar düşünmüyorum. Çok zeki bir oyuncu. Bir takım için de önemli yeteneklere sahip. Çok çabuk, adam geçme yeteneği var, dikine gitme yeteneği var. Takım oyunu anlamında sıkıntıları var. Ben kendisinden çok şey bekliyorum açıkçası.

'Burak'ı çok yönlü kullanabileceğiz'

- Burak gol atsın diye dua ettik. Giderken bir ara hızlandı. Burak orada inanıyorum ki ben rezerv depolarını açtı. Turboyu açtı. Önemli olan o hızda giderken topu ayağından hiç açmamak. O da açmadı. Çok da güzel bir gol attı ki Tolga da iyi kapatmıştı. Her şeyi yapabilecek bir fizik gücüne sahip Burak. Burak gol attıkça ben daha çok seviniyorum. İlk oynattığım lig maçında Burak arkada oynamak istemiyordu. 'Ben oynayamam burada' diye. 'Benim dediklerimi yapmaya çalış daha iyi olacaksın' dedim. 'Tamam hocam' dedi. Ve geçen hafta analizleri çıkarıp Burak'a söyledim. Bizden önce Burak önde oynarken 22 topla buluşuyormuş şimdi ise 46 kez topla buluşuyormuş. Şimdi geride oynamanın avantajını öne koyduğumuzda da bulacak Burak. Burak'ı çok yönlü kullanabileceğiz. Burak hep önde oynatılmış ve sürekli takım topu aldığında Burak'ı arıyor. Böyle takım anlayışı vardı. Atılan topun 4'ü ofsayt çünkü Burak var ileride. Dolayısıyla Burak'ı ben biraz daha geriye çekerek oyunun içerisinde daha çok olmasını istedim.

- Chedjou eksikliğini hissedebileceğimiz bir futbolcu. Uğur Demirok listemizde var ama daha temasa geçmedik. Stoper arayışımız var. Uğur da var listemizde. Temasa geçeceğiz. Bilal Kısa listemizde yok.

- Zaman zaman gerçekten çok derinden hissetmişsem dışa vuruyorum. Bunu da saklamıyorum. Bire bir oyuncumu kendi içimde eleştiririm. Ben takıma konuşurum ama oyuncuların hangisi alması gerekirse onu almasını bilir.

Takımdaki oyuncular ile Melo'nun arasında problem var mı?

- Takım oyuncularının Melo'yu sevmediği yönünde bir ortam hissetmedim.

- Eşim aslında eski atlet. Biz lisede de sınıf ve sıra arkadaşıydık. Kendisi maraton koşuyordu. 42 metreyi bitirmek bir bayan için çok kolay birisi değildi. Mücadele edebilen zorluklara karşı göğüs gerebilen bana da sonsuz desteği olan eşimi de burada saygıyla anıyorum. Beden eğitimi öğretmeniydi. Kurs da açılmıştı. Ben dedim ki hayır git futbol eğitimini al. Benim teşviğimle gitti. Okullardaki bayan futboluna katkıda bulundu. Bana eleştiriler ve övgüler ilk ondan geliyor. Dikkate alırım.

- Akhisar'a biz gittiğimizde o zamanki Bank Asya Ligi'nden düşmek üzereydi. Biz orada başkanımız ile bu mücadeleyi vermeye değer gördük ligde kaldık. Daha sonra da Bank Asya'da şampiyon olduk. Ve birlikte hareket ettik. Güzel bir takım olduk. Ben oyuncularımı transfer ettiğimizde bir şeyin garantisini verdim. Burada mutlu ve huzurlu olursunuz. Hepsini bizler getirdik ve hepsine Allah razı olsun. Büyük ve güzel bir aile olduk. Hepimiz mutlu bir şekilde çalıştık. Başarılı olduk.

'Fatih Terim'in yönlendirmesi olmadı'

- Galatasaray'dan teklif aldığımda bir şey düşünmedim. Zor bir durumda teklif aldım ben. Babam vefat etmişti. Karmaşık bir durum içerisindeydim. Abdurrahim abi aradı. Düşünür müsün? Dedim hocam kulübün bana ihtiyacı varsa ne demek. Hiç düşünmedim yani.

- Fatih hocanın bir yönlendirmesi yok. Abdurrahim abi biz direk olarak seni istedik. Ben dedim Federasyon'da çalışıyorum. Onlar da Fatih hocayı aramışlar izin istemişler. Ama direk olarak teklif bana yapıldı. Ben de hocadan izin almadan tabii ki gelirim ama bağlı olduğum bir yer var onlardan izin istemem lazım dedim. Hayallerimin en büyüklerinden bir tanesi Galatasaray'ı çalıştırmaktı. Hayatımın en önemli dönüm noktalarında Fatih hocanın izleri vardır. Bana verdiği değerden dolayı ona çok teşekkür ediyorum. Çocuğumu okula yazdırırken Fulya hanım yanımızdaydı. Çocuğumun ismini Fatih hoca koydu.

- Yaşadıklarımızı eşim ve ben derinden yaşadık. Galatasaray takımı kaptanıyken ayrılmak zorunda kaldım. Ve oradan ayrıldım ve Siirt'e gittim. Orada oyuncuların duramayacağı bir şartta söz verdiğim için 2 sene çok severek oynadım. Tarihinde ilk defa Siirt Süper Lig'e çıktım o an. Yozgat'ta oynadım maddi olarak hiçbir şey almadım diyebilirim oradan. Daha sonra Konya'ya gittim.

- Maçları ayarlayan, takımı kuran bendim. Hatta büyüklerle oynardım ben. 10-11 yaşındayken büyükler beni alıp maça götürürlerdi. Ben mahalledeki çocukları alıp takım kurardım. Sürekli organize edip antrenman yaptırıyordum. Yani o zamandan antrenörlük vardı içimde.

"Mayısa kadar buradayım"

- Aşağı yukarı 5-6 saatimi Florya'da geçiriyorum. Kafamda tabii ki maçları oynuyorum. Ben karakter olarak sözleşmenin süresine göre hareket eden birisi değilim. Ben daha önceki takımların hepsinde aynı şekilde çalıştım. Geleceğe bakarak çalıştım. Galatasaray'la anlaşırken onlar bana 'Ne kadar kontrat yapalım' diye sordular. Dedim 'Siz ne kadar buradasınız. Mayıs'a kadar dediler o zaman ben de Mayıs'a kadar buradayım. Ben her zaman söylüyorum ima etmeleri yeter.

- Galatasaray futbol olarak daha düşündüğümün altında. Beşiktaş 10 kişiyle bizi biraz sıkıntıya soktu. Bu bizim istediğimiz bir tablo değildi. Biz daha ileriye gitmeliydik ama yapamadık. Ben daha çabuk oynanmasını istiyorum. Chedjou mesela topu ayağında çok bekletti.

- Hamit Altıntop merkezde oynayamaz mı? Oynar. Sneijder'i de ortada oynatırsam faydalanabileceğimi biliyorum. Benim için oyuncular her mevkii de oynayabilmeli. Ben oynattığım takımlarda bölgeleri kanatları sık sık değiştirdim.

- Dzemaili'yle henüz beraber çalışma şansını bulamadık. Sakatlığı geçti ama biz riske etmeyelim dedik. Devre arasında bizimle birlikte kampta olacak.

"Futbol güzel bir oyun"

- Altyapının ne kadar önemli olduğunu benimsememiz lazım. Başkanlar ve yöneticiler altyapıyı sırtlarında bir kambur gibi, bir yük gibi görüyorlar. Hazır oyuncu var diyor. Altyapılardaki verilen eğitimler hizmetler toplumsal bir sorumluluk. Hiç olmazsa iyi bir yorumcu olacak. Vaktini sporla geçiren bir topluma sahip olacağız. Biz gençlerimize de gerekli güveni duymak zorundayız. Bizdeki skora endeksli düşünceler bunu sıkıntıya sokuyor. Futbol aslında güzel bir oyun. O maça hazırlanmak bile keyif bir bakımda. İlla oynamanız gerekmiyor. Büyük takımlar kendi aralarında oynadıklarında öbür takımın seyircisi gelemiyor. Gerçek anlamda birbirimize ihtiyacımız olduğunu hissedersek, başkasına düşman gibi bakmayız. Mahallede arkadaşlarımıza bakarak biz bu yerlere geldik. Biz düşman mıyız? Değiliz. 3-5 kişinin yaptığı olayları bütün tribüne mâl etmek mantıklı bir şey değil.

"Hepsinde Galatasaray'a hizmet aşkı var"

- Bugünkü tabloya baktığımızda Sabri'nin kadro dışı bırakılmasında bir hata yapıldığı kesin. Ama Sabri Galatasaray'ın bugün emek veren bir futbolcusudur. Bu takımın onursal kaptanıdır. Çünkü hepsinin içerisinde Galatasaray'a hizmet etme aşkı var.

- Eboue de kendisi çalışıyor. Sezon sonunda da kontratı bitiyor. Ayrılacak zaten. Engin ve Yiğit de aramızdan ayrılacak.

- Yurdeşen Karaaslan abimiz var. Olimpik Milli Takımı'ndan döndüğümüzde bizi aldırdı. Marina'daki yata gittik. Orada transfer görüşmesi yapıyoruz. Sordular 'Ben Fenerbahçeliyim' dedim. Giderken de 'Galatasaray'a kesinlikle gidemem' dedim. Ben Galatasaray'a gittim o da Fenerbahçe'ye gitti. Çocukluğunuzda herkes bir takım tutuyor. Ben Galatasaray'a imza atmamıştım, Fenerbahçe kampa geldi beni almak için. Yurdeşen abi geldi dedim 'Abi ben size söz verdim hiçbir yere gitmiyorum.'

"Kadıköy'de Fenerbahçe'ye karşı oynamak zor"

- Kadıköy'de Fenerbahçe'ye karşı maç kazanmak zor. Oyunculuk zamanında da Kadıköy'de maçlar kazanamadık. Kadıköy'de oynamak gerçekten zor. Özel bir önlem düşünmüyorum. Kendi sahamızda nasıl oynuyorsak öyle oynamaya çalışacağız. İlk derbide kazanmam gerekiyor diye kendimi germedim. Çok rahattım nasıl olduysa. Stresi hissediyorsunuz içinizde. Kazanmaya olan istek, kaybetmeme arzusunu yaşıyorsunuz ister istemez. Şampiyonluk hesabı yapmadım. Önümüzde 18 maç var. Her maçı kazanmak için oynayacağız. Bize herkes oldukça fazla güveniyor. Şampiyonluk yarışında Fenerbahçe'yi de Beşiktaş'ı da eşit seviyede rakip olarak görüyorum. İkisinin de farklı özellikleri eşit seviyede.

- Kötü oynadığım bir maçtaki galibiyet beni mutlu etmez. Hep büyük takım kaybetmiş gibi gösteriliyor. Ama Gençlerbirliği de çok iyi oynadı. Onlar görülmüyor.

- Hakemlerle aramızda bir sıkıntı yok. Onlar da bu işin içinde olan önemli insanlar. Biz onları ne kadar eleştirirsek o kadar eleştiriye neden oluruz.

- Gece maçları seyircilerin gelmesine belki engel olabilir. Belki Passolig engel olmuş olabilir. Zor gibi görünüyor ama aslında kolay bir süreci var. Bunu hep beraber düzeltebiliriz. Herkes olumlu düşünürse bence seyircide de olumlu bir durum olacak.

- Abdurrahim abi maçtan önce çok heyecanlı oluyor. Biz ona rahat ol abi diyoruz.

- Semih'in herkes hatalarını göz önünde bulunduruyor. Tabii ki stoper oynamanın can yakan tarafıdır. Yaptığı hatalar hep görülüyor. Ama buna rağmen de tekmeye kafa sokacak yüreği var Semih'in. Muslera herkese karşı çok pozitif bir oyuncu ve çok da iyi bir kaleci. Taffarel'i de burada kutluyorum. Bu başarısın da onun da etkisi var.

- Biz Abdurrahim abilerle oturduğumuzda ekibimle geleceğim dedim. Onlar bize ama Taffarel'i bırakmayı düşünmüyoruz. Ama ben de düşünmüyorum dedi. Ama benim kaleci antrenörüm var Metin ben de onu bırakmak istemiyorum dedim. Metin hocayı ben dışarıda bırakamam dedim. Böyle bir değeri de kulübümüzde değerlendirmemiz gerekiyor dedim. Ve ekibimizle fire vermeden göreve başladık.

- Açıkçası milli takım olarak böyle bir kötü oyun beklemiyorduk. Tutturamadık. Ama hiçbir maça da istediğimiz gibi çalışamadık. Gündem oluşturuldu. Hep bir şeylerle uğraştık.

- Bu sistem bence iyi Türkiye Kupası'nda. Çok fazla maç yapıyoruz ama çok oyuncularımız var bunları orada değerlendiriyoruz. Tabii ki kupayı hafife almıyoruz. Genç oyuncuları kazanırken kupayı da kaybetmeyi göze alamayız.

"Bursaspor iyi takım"

- Bursaspor'un iyi bir futbolu var. Ama onlarında da 65-70'ten sonra bir düşüşü var. Maçın başında çok arzuluyorlar kazanmayı. İyi futbolcuları var. Bizim maçta da çok iyi başladılar ve iyi oynadılar. Konya'nın son maçını izledim iyi oynadılar. İyi bir felsefeleri var. Gençlerbirliği iyi oynuyor. Bilal Kısa'yı beğeniyorum. Oyun görüşü açısından. Bursaspor'da Fernandao, Josue. Akhisar'da Gekas, Güray, Uğur. Beşiktaş'tan Gökhan Töre, Olcay. Fenerbahçe'den Caner, Gökhan, Sow, Webo. Bunlar iyi oyuncular.

- Akhisar'dayken ben bir maç sonrasında açıklamalar yapmıştım "Taraftarlarımız bağırıyorlar ama Fenerbahçe'yi Galatasaray'ı izliyorsanız bu oyuncular sayesinde izliyorsunuz' dedim.

- Biz inşallah çok güzel keyifli, rekabetin olduğu ama rekabetin olduğu kişiler de bizim dostlarımız, kardeşlerimiz. İnşallah ikinci yarıyı güzel geçiririz.