Haberler

Çılgın ressam kulağını kesti

Haber Tarihi: 20 Eki 2014

Çılgın ressam kulağını kesti

Çılgın Rus ressam Pyoter Pavlenskiy, çırılçıplak çıktığı binanın üstünde kulağını kesti.

Geçen yıl Rusya’da, büyük bir çiviyle kendini testislerinden Kızıl Meydan’a çivileyen ressam Pyoter Pavlenskiy, bu kez adli psikiyatrinin devlet tarafından politik amaçlar için kullanılmasını protesto etmek amacıyla kulağını kesti.

Başkent Moskova’nın en büyük ruh hastalıkları enstitüsü “Serbskiy”nin duvarına çıplak olarak çıkan Pavlenskiy, elindeki kocaman ekmek bıçağıyla kulak memesini kesti.

Sovyetler zamanında muhalif görüşlüleri, ‘akli dengesi bozuk’ olarak değerlendirmesiyle ünlenen enstitünün duvarına çırılçıplak çıkan ressam Pavlenskiy, elinde büyük bir bıçakla birkaç dakika oturduktan sonra planladığı eylemi gerçekleştirdi.

Pavlenskiy bir eliyle kulak memesini tutarken, diğer elindeki bıçakla kulağını kesti. Protesto, sokakta bekleyen arkadaşı Oksana Şalgine tarafından görüntülendi.

Pavlenskiy bu eylemiyle, otoritenin istenmeyen kişileri psikiyatrik ve tıbbi teşhisler koyarak toplumdan nasıl ‘kesip ayırdığını’ anlatmayı istediğini belirtti.

Kanlar içinde kalan eylemciyi oturduğu hastane duvardan indirmek için olay yerine gelen polis bir süre uğraştıktan sonra Pavlenskiy’i apar topar götürdü.

Rus ressamın çılgın protestoları bununla da bitmiyor… Pavlenskiy, daha önce 2012 yılında Pussy Riot punk gurubuna destek için iğne iplik alarak narkoz kullanmadan sokak ortasında ağzını dikmişti. Mayıs 2013’te Rusya’da yaşayan insanların sisteme karşı savunmasız olduğunu savunan ressam kendini çırılçıplak dikenleri tellere sarmıştı.

Yine 2013 yılı Kasım ayında Kızıl Meydan’a çıkan ressam 20 santimetrelik bir çiviyle testislerini delerek kendisini meydana asmıştı.