Haberler

Çavuşoğlu, 'Terörün her türlüsüne karşıyız'

Haber Tarihi: 7 Oca 2015

Çavuşoğlu, 'Terörün her türlüsüne karşıyız'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 7. Büyükelçiler Konferansı'nın yapıldığı Otel'de gündemi değerlendiren açıkmalarda bulundu. Çavuşoğlu, Paris'teki saldırıyı değerlendirirken, "Terörün her türlüsünü nefretle kınıyoruz, hangi dilden, bölgeden gelirse gelsin her türlüsüne karşıyız" diye konuştu.

Fransa'da haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili bir soru üzerine Türkiye'nin terörün her türlüsüne karşı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Terörün her türlüsünü nefretle kınıyoruz, hangi dilden, hangi ırktan, hangi bölgeden gelirse gelsin, sebebi ve amacı ne olursa olsun terörün her türlüsüne karşıyız ve terörle mutlaka mücadele edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Çavuşoğlu, dünyanın en büyük eksiklerinden birinin terörle mücadele olduğunu vurguladı.

IŞİD'le mücadelede kapsamlı strateji eksikliğinden dolayı sonuç alınamadığını kaydeden Çavuşoğlu, "Avrupa'yı özellikle tehdit eden, Avrupa'da halkları ve değerleri tehdit eden başka bir unsur ise yıllardır vurgulamaya çalıştığımız, altığı çizdiğimiz, her platformda hatırlatmaya çalıştığımız, Avrupa'da birçok bölgede artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve islamofobidir" ifadesini kullandı.

Bu akımlarla terörün birbirini doğrudan etkilediğine işaret eden Çavuşoğlu, inanç özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

Ekonomik krizlerin ayrımcılığı, yabancı düşmanlığını ve islamofobiyi tetiklediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "IŞİD'e, DAEŞ'e katılanlara soruluyor, 'neden oralara gidiyorlar' diye. Burada gördükleri ayrımcılığı sebep gösterenlerin sayısı birinci sırada. Görüyoruz ki maalesef bunlar hep birbirini tetikliyor" diye konuştu.

Çavuşoğlu, saldırıyla ilgili olarak Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un şu an bir toplantıda olduğunu ve daha sonra konuyla ilgili kendisini arayacağını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Hamas lideri Halid Meşal'ın Türkiye'ye gelmesiyle ilgili bir soru üzerine, başlangıçta Türkiye'nin Hamas'la temaslarını eleştirenlerin bulunduğunu, bunların daha sonra hem ulusal birlik koalisyonu hem de Hamas'sız kalıcı barışın sağlanamayacağını anladığını ve Hamas'la ilişkileri takdirle karşıladıklarını ifade etti. Hamas'a seçimi kazandıklarını ve silah bırakmaları gerektiğini telkin ettiklerini belirten Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Hamas'ın da o günden bugüne katettiği mesafe belli. Hamas'ın yöneticileri de zaten Türkiye'ye geliyor gidiyorlar. Dün basında çıkan haberleri de Hamas'ın kendisi zaten yalanladı. Diğer taraftan hangi ülkeden olursa olsun herhangi hukuki bir engel olmadığı sürece -işte terör örgütü üyesi olabilir, başka bir sebep olabilir- insanlar bizim mevzuatlarımıza ve ülkeleriyle yaptığımız anlaşmalara göre, kanunlar, kurallar çerçevesinde gelip gidebilirler ama bizim kanunlarımız ve kurallarımız çerçevesinde olur."