Haberler

Çok konuşulacak 'Öcalan' analizi

Haber Tarihi: 10 Eki 2014

Çok konuşulacak 'Öcalan' analizi

İtalya’da Abdullah Öcalan’la ilgili çok konuşulacak bir iddia ortaya atıldı.

İtalyan haber ajansı Adnkronos, Ankara’nın Abdullah Öcalan’ı serbest bırakarak hem iç savaşın önüne geçeceğini hem de AK Parti’nin Kürt oylarını kaybetme riskini ortadan kaldıracağını iddia etti.

Dün akşam geçtiği haberinde Adnkronos, “Kobani’de Türkiye’nin ikili oyunu, Öcalan’ın özgürlüğü yeniden masada” ifadelerini kullandı. Haberi devlet kanalı Rai’nin internet sitesi de kullandı ve “Suriye, Kobani’de sonsuz trajedi. Türkiye müdahale etmiyor, ama Öcalan’ın özgürlüğüne giden yolu açıyor” başlıklarını attı.

Tahliye müzakereleri hızlandı

Adnkronos, adının açıklanmasını istemeyen bir kaynağın “Bazı medya kuruluşlarında yer alan, Öcalan’ın muhtemel serbest kalması için müzakerelerin hızlandırıldığı yönündeki haberler doğru” ifadelerine de haberde yer verdi.

Türkiye’nin tek başına sınır ötesi askeri harekatı kabul etmediği belirtilen haberde, “Türkiye hükümeti, Kobani’de ikili oynuyor. Ankara bir yandan, sınırdaki kenti savunan silahlı Kürt hareketinin yenilgisini isterken, bir yandan önümüzdeki seçimler için Kürt azınlığın oylarını korumaya almakla ilgileniyor. Bu görünümde Ankara, Kürtler pahasına IŞİD’nin ilerlemesine karşı askeri bir müdahaleyi reddediyor, ama bu arada, Abdullah Öcalan’ın serbest kalması konusunun barış görüşmeleri ajandasına yeniden alınmasını sağlıyor” dendi.

Son aşama Öcalan’ın serbestliği

2013 yılının Mart ayında Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la PKK arasında barış müzakerelerinin başlatıldığı belirtilen haberde, “Müzakereler, PKK’nın silahlı mücadelesinin son bulması ve hükümetin demokratik reformlar yapması, Kürt azınlığın entegrasyonu ve onların haklarının verilmesini öngörüyor. Bunun son aşaması ise, Ankara resmen itiraf etmese de, karizmatik lider Öcalan’ın özgürlüğü olacak” ifadeleri kullanıldı.