Haberler

Önce ABD sonra da Rusya ile kritik görüşme

Haber Tarihi: 9 Eki 2014

Önce ABD sonra da Rusya ile kritik görüşme

Ortadoğu’da hareketli günler yaşanırken diplomasi trafiği de yaşanmaya devam ediyor. Türkiye’nin “Güvenli ya da tampon bölge” kurulmasını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto edeceklerini açıklayan Rusya ile de dirsek temasında olduğu öğrenildi.

ABD’nin IŞİD ile mücadele temsilcisi emekli orgeneral Joe Allen ile görüşen Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun daha sonra Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ve beraberindeki heyetle de bir araya geldiği ortaya çıktı. Görüşmede, Suriye, Irak, Filistin, Libya ve Yemen gibi ülkeler başta olmak üzere bölgedeki gelişmelerin ele alındığı bildirildi.

Hava Sahasının Açılması ‘Özellikle’ İstendi                          

ABD heyetinin, Türkiye’den ayrılmadan önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir araya geldiği ve görüşmede IŞİD’le mücadele ile Türkiye’nin talebi olan Suriye ve Irak’ı kapsayan Güney sınırında “güvenli ve uçuşa yasak bölge” kurulması konularının yanı sıra Diyarbakır, Batman ve Malatya’daki üslerin kullanılmasının konuşulduğu öğrenildi. ABD heyetinin savaş uçakları ve insansız hava araçları için hava sahasının açılmasını özellikle istediği ileri sürüldü.

ABD’den Esad konusunda çekimser

Türkiye’nin IŞİD’in yanı sıra Esad rejiminin hedef alınması gerektiği görüşünü çekimser karşılayan ABD heyeti, önceliğin IŞİD’i ortadan kaldırmak olduğunu belirtti.

ABD heyetinin diğer taraftan, Kobani’de PYD güçlerine lojistik destek sağlanmasıyla ilgili net mesajlar verdiği, Türk heyetinin de bu mesajlara “Hiçbir ayrım gözetilmeden insani yardımların yapıldığını” söyleyerek karşılık verdiği ifade edildi.