Haberler

''Ben Charlie’yim''

Haber Tarihi: 9 Oca 2015

''Ben Charlie’yim''

Geçtiğimiz günlerde Fransa'nın ünlü dergisine yapılan baskında 12 kişi hayatını kaybetti ve tüm dünya ayağa kalktı. Bu saldırılara en büyük tepki de Türkiye'den geldi. Medya mensupları, ‘Je suis Charlie (Ben Charlie’yim)’ pankartıyla katliamı kınadı.

CH’NİN KALEMİYİZ
Charlie Hebdo dergisine saldırıya İstanbul’dan tepkiler yağdı. Beyoğlu İstiklal Caddesi girişindeki Fransa Başkonsolosluğu’nda bayraklar yarıya indirildi. Başkonsolosluk binası önünde gün içinde toplanan yüzlerce kişi, saldırıyı kınadı ve ölenleri andı. Bina girişine çiçekler bırakan gruplar, “Ben Charlie Hebdo’yum” yazılı dövizler taşıdı. Eyleme Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach ile İstanbul’da yaşayan Fransa vatandaşları ve çeşitli Fransız derneklerine mensup kişiler katıldı. Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeleri de “Özgür basın susturulamaz” ve “Charlie Hebdo’nun kalemiyiz” sloganlarıyla başkonsolosluk binasına yürüdü ve ölenler anısına karanfiller bıraktı.

OMUZ OMUZAYIZ
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Charlie Hebdo’ya saldırıyı yazılı açıklama ile kınadı. IPI Yönetici Direktörü Barbara Trionfi imzasıyla yayınlanan 'Demokratik değerlerin katliamı' başlıklı açıklamada şöyle denildi: "Paris'teki meslektaşlarımızla ve dünyanın neresinde olursa olsun şiddetle korkutulmaya karşı çıkan meslektaşlarımızla omuz omuzayız."

DOSTLARIMIN DOSTLARI
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Charlie Hebdo’ya saldırıyı Meclis Genel Kurulu’nda Fransızca mesajla kınadı. “Je suis Charlie” yazılı dövizle kürsüye çıkan Onur, geçmişte Paris’te öğrenci olduğunu Charlie Hebdo dergisini takip ettiğini belirterek, katledilen kurbanlarla ilgili, “Bazıları dostlarımın dostları” dedi. Onur, saldırıya tepki olarak 7 Ocak haftasının Basın Özgürlüğü ve Mizaha Saygı Haftası ilan edilmesi amacıyla hazırladıkları yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sunacaklarını da açıkladı. Onur, “Mizah silahla gazla copla karşılık görmesin” dedi. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu da Atatürk’ün “Düşünce hiçbir zaman cebirle, şiddetle, topla, tüfekle yok edilemez” sözünü anımsatarak, “Düşünceye karşı yapılan tüm saldırıları şiddetle kınıyoruz” dedi. Bazı milletvekilleri de yerinden söz alarak saldırıyı kınadı.

SESSİZ EYLEM ÇAĞRISI
Avrupa Birliği, Charlie Hebdo’ya saldırının gazetecileri ve düşünce, ifade özgürlüğünü hedef aldığını vurgulayan bir açıklama yaptı. Birliğin bütün kurumlarında dün bayraklar yarıya indirildi. AB Komisyonu’nun tüm dış temsilciliklerinde çalışanlar saat 12.00’de 1 dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Charlie Hebdo’ya saldırıyı protesto amacıyla yazar, çizer ve gazetecileri bugün Cağaloğlu Meydanı’nda toplanmaya çağırdı. Saat 14.00’te gerçekleşecek ‘Sessiz Eylem’ için yapılan duyuruda, “Ülkemizde ve dünyada ifade ve basın özgürlüğüne yönelik müdahale ve saldırılara artık son verilsin” denildi. Eyleme katılım için Basın Konseyi de çağrı yaptı.

FADİME ANNE’NİN MESAJI
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden bir grup akademisyen, ‘Ben Charlie’yim’ anlamına gelen Fransızca ‘Je suis Charlie’ pankartlarıyla Charlie Hebdo dergisiyle dayanışma eylemi yaptı.

19 yıl önce, gördüğü polis şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden Gazeteci Metin Göktepe için dün Kemer Mezarlığı’ndaki kabri başında anma töreni düzenlendi. Çok sayıda gazeteci, siyasi ve sanatçının yer aldığı anmada, Charlie Hebdo saldırısı da kınandı. Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe ‘Ben Charlie’yim’ yazılı döviz taşıdı.