Haberler

'Davutoğlu'nun yürüyüşe katılması biraz sırıtıyordu'

Haber Tarihi: 15 Oca 2015

'Davutoğlu'nun yürüyüşe katılması biraz sırıtıyordu'

Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan terör saldırılarının ardından dünya liderlerinin de katılımıyla Paris teröre karşı geniş çaplı bir yürüyüş düzenlenmişti. Paris'teki yürüyüşe katılan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yürüyüşe katılması hakkında 'Davutoğlu'nun yürüyüşe katılması biraz sırıtıyordu' ifadelerini kullandı.

Fransa 'nın başkenti Paris'te 17 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarının ardından Pazar günü Paris’te yapılan yürüyüşe katılan liderlerden İtalya Başbakanı Matteo Renzi, "gazetecilerin tutuklandığı, yayın kuruluşlarının kapatıldığı Türkiye ’nin liderinin de orada yer almasının biraz sırıttığını" söyledi.

La 7 kanalında dün akşam yayınlanan “Le Invasioni Barbariche” adlı programa konuk olan Başbakan Matteo Renzi, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başbakan Renzi, 1 buçuk milyonu aşkın kişinin katıldığı, teröre karşı dayanışma mesajının verildiği yürüyüşte aralarında Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’nun da bulunduğu 50 devlet ve hükümetlideriyle birlikte en ön sırada yer almıştı.

'BU LİDERLERLE YAN YANA YÜRÜMEK SİZİ RAHATSIZ ETMEDİ Mİ?'

Programı sunan Daria Bignardi, söz konusu yürüyüşün Paris’teki terör saldırılarında yaşamını yitirenleri anmak ve aynı zamanda bilgi verme, basın özgürlüğü için gerçekleştirildiğini hatırlatan Renzi’ye, “Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye Başbakanı Davutoğlu ve Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo ile, yani gazetecilerin dostu olmayan bu liderlerle yan yana yürümek sizi rahatsız etmedi mi?” sorusunu yöneltti.

Renzi ise buna şöyle karşılık verdi: “Birçok ülkede çelişkiler yaşanıyor. Mesela Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan örneğini alalım. Aralık ayında bazı gazetecilerin tutuklanması ve yayın kuruluşlarının kapatılması emrini verdi. Bu açıkça bir bilgi verme (basın özgürlüğü) problemi idi. Sen ise (Davutoğlu) bilgi verme özgürlüğünü savunmak için oradasın, çünkü bazı kaçıklar bir dergi binasına girerek, o bildiğimiz eylemi yaptılar. Yani bu biraz sırıtıyor. Fransızlar onları orada istedi ve davet ettiyse, ben de bunu sorgulamadım, pirelenmedim.”

'O SALDIRGANLAR TANRI’YA EN BÜYÜK KÜFRÜ ETTİ'

Bazı çevrelerce Paris saldırganlarının kahraman ilan edilmesine de değinen Renzi, “Onlar birer kahraman değil. Bu delice bir düşüncedir. Kim Tanrı adına öldürürse, ona karşı küfrün de en büyüğünü etmiş demektir. Bu tutumun hiçbir şekilde affı yoktur. Sorun İslam değil, fanatik ideolojidir” diye konuştu.

Paris’teki yürüyüşün, insani açıdan çok büyük anlam ifade ettiğinin altını çizen Matteo Renzi, “Bize daha fazla saldırıldıkça, biz de daha fazla özgürüz mesajı veriyoruz. Tüm liderleri orada, aynı otobüste görmek gerçekten çok sürrealdi” dedi.

Renzi, İtalya’da, saldırı sonrası kapağında Hazreti Muhammed karikatürü olan Charlie Hebdo’nun özel sayısını ek olarak veren İl Fatto Quotidiano gazetesini de tebrik ederek, “Bu çok güzel bir girişimdi” dedi.