Haberler

'Oyunbozan olmak istemeyiz'

Haber Tarihi: 7 Oca 2015

'Oyunbozan olmak istemeyiz'

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman,TFF tarafından getirilen yeni yabancı kuralı planlamasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Fikret Orman, çarpıcı ifadeler kullandı

Orman, "Şu anda yönetim kurulunun almış olduğu bir karar var. Karar da Türk futbolunun geriye gittiği ve yerli oyuncuların daha çok oynatılması gerektiği yönünde bir karar. Hatırlarsanız daha evvelden 6+2'ydi. Sonra 6+0+2 oldu. Bu sene de 5+0+3 oldu. Biraz yumuşatıldı 5+3'e getirildi. Şimdi alınan kararda 11 tane yabancı sahada yer alabiliyor. Ve 14 tane yabancı oyuncuyla kontrat yapılabiliyor. Şimdi bu olayın gidişatının tam 180 derece zıttına bir hareket. Bu uygulamanın karşısında değiliz ama bunun bir geçiş sürecenin olması lazım. Yoksa kulüpler 6 aylık kontratlarla 1 senelik kontratlarla yürütülen kurumlar değil ki... Bunlar uzun dönemli anlaşmalar yapıyor. Biz oyuncularımızla 4 senelik 3 senelik 5 senelik kontratlar yapıyoruz. Şimdi bir planlama yapıyorsunuz diyorsunuz ki Türkiye'deki kurallar bu şekilde gelişiyor. Şimdi o gelişinin tam zıttına döndük. Döndüğünüz zaman bizim yapmış olduğumuz kontratlar ne olacak?" şeklinde konuştu.

'TFF'ye 6 ay sonra farklı başkan gelirse ne olacak?'

Kara Kartal'ın başkanı Fikret Orman, "İkincisi 6 ay sonra bir genel kurul var. Kimin başkan olacağına genel kurul karar verecek. Ee bir başkası gelirse, derse ki 'Hayır bu Türk futboluna zarar veriyor, biz bunu değiştiriyoruz.' bizim yapmış olduğumuz kontratlar ne olacak? Çok yerli oyuncu oynatana ödül verilecekmiş. Ne güzel. Ama sigorta borcu olmayana verilecekmiş. Bu kulüp başkanları geçmişten gelen borçlarla mücadele ediyoruz. Bugün itibari ile alınmış olsa bunda bir problem yok. Ama geçmişi biz yaratmış değiliz ki" dedi.

'Yönetim kurulunda tartışmalıyız'

Beşiktaş'ın patronu, "Şimdi bu oldu bittiyle getirilmiş bir şey olmaması lazım. Kulüpler kendi yönetim kurulunda bu kararı tartışmalı ve kendi platformlarında bu kararı değerlendirmeleri buna göre de doğru yöntemi bulmak lazım. Bunun içerisinde Fatih hoca da çalışıyor. Çok değerli bir spor adamı. Araştırıp bakmışlar, bütün bunların böyle olması yönünde bir karar vermişler. Türk Milli Takımı'nın yöneticileri değiliz bu Federasyonun yönetiminde olan bir şey ama bizim takımlarımızı yönetmek de bizim uktemizde olan şeyler. Bizle konuşulması gerektiğini ve tartışılması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Şimdi bir oyuncuya 'Biz sana 100 lira verdik şimdi 50 lira vereceğiz' mi diyeceğiz"

Fikret Orman, 'Yerli futbolcularla kontratları bu kurala göre yaptınız. Şimdi en zarar gören kulüplerden birisi Beşiktaş. Mesela Veli'yle sözleşme imzaladınız mı?' şeklindeki soruyu, "İmzaladık veya imzalamadık. Biz insanlarla konuşup anlaşmışken, şimdi bu kuralla birlikte 'Biz sana 100 lira verdik şimdi 50 lira vereceğiz' mi diyeceğiz. Yani böyle bir gayri ciddi bir durum içerisinde bir Beşiktaş kurumu olabilir mi? Bunlar netice itibariyle manavdan karpuz ya da kavun almıyorsunuz ki. Biz bir aileyiz. Bugünden yarına değişen şeyler sonrasında insanlara bu böyle oldu ondan böyle yapmamız gerekiyor falan diyemeyiz. Böyle bir şey düşünebiliyor musunuz?" ifadeleriyle yanıtladı.

'Bu durum bize zarar verdi'

Siyah-Beyazlı kulübün başkanı Orman, 'Zarar gördüğünüzü düşünüyor musunuz?' sorusunu da "Tabii ki düşünüyoruz. Bakıldığında milli takıma en çok futbolcu veren takım Beşiktaş. Niçin bunu yapıyor çünkü milli futbolculara yatırım yaptığımız için oluyor" şeklinde cevapladı.

'Allah yardımcımız olsun'

Başkan Orman, bu değişimin Türk futboluna ne getirip ne götüreceğine dair ise "Yani ben açıkçası özellikle bu projeyi Fatih hoca 1 senedir inceledi diye duydum. Fatih hoca gibi bir hocanın yaptığı bir şey varsa ona çok yorum yapmak istemem. Ancak bu 18 kişilik kadroda 2 tanesi altyapıdan gelecek, 1 tanesi yerli kaleci kaldı 4. 11 tane yabancı futbolcuyla bilmiyorum yani Allah yardımcımız olsun. Bundan sonraki etkileri ne olacak bilmiyorum ama bunlar planlanmıştır. Beşiktaş için bir şey değişmez. Biz yerli oyuncularla oynamaya, bir takım ruhu oluşturmaya, bizim kültürümüzle oluşan oyuncularla oynamaya devam edecektir. Ama bunun süreci mesela bu sene önümüzdeki sene 5 taneydi sahada 7 tane dersiniz. 2 tane de kulübede dersiniz. Bir sonraki sene 8 tane sahada olur 3 tane kulübede olur. Bu böyle ancak olabilir. Bunu sürekli değiştirirseniz plan yapmış olan kulüplerin hepsi sıkıntıya girerler" dedi.

'Oyunbozan olmak istemeyiz'

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, 'Bazı kulüp yetkileri bu olaya fazla sıcak bakmıyor, böyle çok yönetici var mı sizin de gördüğünüz?' sorusuna karşılık, "Bilmiyorum ben hiçbir kulüp başkanı ile bu konuda görüşmedim. Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ beni aradı, bana da sordu. Herkes kabul ediyorsa biz oyunbozan olmak istemeyiz ama bunların bizim tarafımızdan şöyle bir soru değil. 2x2 kaç gibi bir soru değil. Hemen cevap verilecek bir soru değil. Bunu artısıyla eksisiyle düşünmek gerek. Kulüp kimsenin babasının malı da değil. Ben bu kulübün başkanıyım. Ama benim bir yönetim kurulum var. Benim bir hocam var teknik ekibim var onlarla birlikte bunları değerlendirip kendi yorumumuzu yapmamız lazım. Ben bir başkan olarak evet bunu kabul ettim diyerek bir kişinin üzerine atmayı ben doğru bulmuyorum zaten" ifadesini kullandı.

Milosevic'ten başka transfer olacak mı?

Orman, Milosevic transferi dışında başka takviye düşünüp düşünmedikleri hakkındaysa "Beşiktaş Yönetim Kurulu, teknik heyeti, bütün scout ekibiyle beraber uzun süren bir çalışma yapıyoruz. Bir günde alınan bir karar değil. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ona göre de açıklama yapıyoruz" şeklinde konuştu.