Haberler

'Terör örgütü propagandası' yapmakla suçlanıyor

Haber Tarihi: 6 Oca 2015

'Terör örgütü propagandası' yapmakla suçlanıyor

Uzun yıllardır Türkiye'de gazetecilik yapan ve 2012'den bu yana Diyarbakır'da bulunan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink bugün 'Terör örgütü propagandası'yapmak suçlamasıyla gözaltına alındı.

Geerdink, saat 13.30 sularında Twitter'dan takipçileriyle paylaştığı mesajında Terörle Mücadele ekiplerinin evini aradığını, sekiz kişiden oluşan ekibin kendisini emniyete götürmekte olduğunu ve "terör örgütü propagandası yapmak"la suçlandığını yazdı.

HOLLANDALI BAKAN DA TÜRK GAZETECİLERLE BİR ARADAYDI

Geerdink'in Diyarbakır'da gözaltına alındığı saatlerde, vatandaşı olduğu Hollanda'nın Dışişleri Bakanı Bert Koanders da Ankara'daydı. Koanders, Büyükelçiler Konferansı nedeniyle, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine, tüm dünyada görev yapan Türk Büyükelçilere konuşma yapmak üzere Ankara'ya gelmişti. Koanders ayrıca Türk gazetecilerle de sohbet toplantısı düzenledi.

"ŞOKE OLDUM"
Koenders, Hollanda Dışişleri Bakanlığı resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Geerdink'in gözaltına alınmasından dolayı şoke oldum. Bu konuyu, burada, Ankara'da, Türk meslektaşım Çavuşoğlu ile kişisel olarak görüşeceğim" ifadesini kullandı.

KOENDERS GELMEDEN ÖNCE MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA UYARMIŞ
Hollandalı Bakan Koenders'in, Büyükelçiler Konferansı'na katılmak üzere Ankara'ya gelmeden sadece dört gün önce, Türkiye'yi basın özgürlüğü konusunda uyardığı da ortaya çıktı.
Koenders, iki Hollandalı milletvekilinin Türkiye'de basının durumu konusundaki soru önergesini yanıtlarken şöyle dedi:

"Türkiye'deki son gelişmeler endişe verici. Gazetecilerin tutuklanması, polisin medya merkezlerine baskınları açıkça AB'nin temel değerlerini ihlal ediyor."

'TÜRKİYE'YE MALİ YAPTIRIM ÖNERDİK AMA...'
Bakan Koenders, soru önergesine yanıtında, "AB'nin Türkiye'ye mali yaptırım uygulanmasını önerdiklerini" de açıkladı. Koenders, "Mali yaptırımlar konusunda diğer AB ülkelerinden destek almayı başaramadık ama tüm AB ülkeleri, Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlemek üzere anlaştı" dedi.

ERDOĞAN: HİÇBİR ÜLKEDE TÜRKİYE KADAR ÖZGÜR MEDYA YOK
Geerdink'in Diyarbakır'da gözaltına alındığı saatlerde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ankara'da, Hollandalı Bakan'ın konuşmacı olduğu Büyükelçiler konferansı kapsamında, Türk Büyükelçilere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir yemek verdi. Erdoğan, Türk Büyükelçilere hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye'deki basın özgürlüğüne ayrı bir vurgu yaptı ve şu ifadelere yer verdi:
"Basın özgürlüğü üzerinden teröre karşı alınan tedbirler üzerinden, terör örgütleri üzerinden Türkiye kötülenmek isteniyor. Bakıyorsunuz bir tahşiye olayı çıkıyor bu olaydan dolayı bir operasyon. Hemen olay basın özgürlüğü, basın özgür değilmiş. İddia ile konuşuyorum. Ne Avrupa’sında ne diğer ülkelerinde, türkiye’deki basın kadar özgür bir medya yoktur. Bunların hepsini gördük. Sıkıysa siz oralarda kalkın, cumhurbaşkanına başbakana saldırın, saldıramazsınız. Amerika’da almanya’da Rusya’da yapamazsınız. Bunların yüzüne yüzüne, onların görsel medyada çıkan şeylerini önlerine koymanız lazım."

Frederike Geerdink Kürt meselesi, insan hakları ve kadın odaklı yazılarıyla biliniyor.