Haberler

173 sanık serbest bırakıldı

Haber Tarihi: 14 Kas 2014

173 sanık serbest bırakıldı

Eskişehir’de Gezi Parkı protestolarının ilk gününe katılan ve aralarında devlet memuru, özel sektör çalışanı, üniversite öğrencileri ile avukatlarında yer aldığı 173 sanık hakkında beraat kararı çıktı.

5. duruşmada kararını açıklayan mahkeme, ‘suç unsuru oluşmadığı ve eylemin anayasal hak’ olduğunu gerekçe göstererek sanıkların beraatine karar verdi. Ayrıca duruşmada, sanıkların gözaltı süresince darp ve kötü muamele gördüğünü belirtmesi üzerine, mahkeme bu konuda savcılığa bildirimde bulunulmasına karar verdi.

Eskişehir'de 176 kişi gözaltına alındı. Emniyette ifadeleri alınan şüpheliler hakkında, “Toplantı, gösteri ve yürüyüş kanuna muhalefet” suçundan 2 ayrı mahkemede dava açıldı. 163 sanık, 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, 13 sanık ise 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hâkim önüne çıktı. Ancak 2. Asliye Ceza, baktığı davanın 163 kişinin yargılandığı 3. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki Gezi davasıyla birleştirilmesini istedi. Mahkeme, konuya ilişkin Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazarak birleşmeyle ilgili durumun sorulmasına karar verdi. Ardından Ağır Ceza Mahkemesi’ne konuya ilişkin bir yazı yazdı. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘davaların birleştirilmesi’ kararını olumlu buldu. Bunun üzerine 176 kişinin davasının Eskişehir 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verildi. Bunun üzerine birleşen dava kalabalık olduğu gerekçesiyle duruşma salonu yerine adliyenin konferans salonunda görülmeye başladı. Duruşma, mahkemenin talebi üzerine iki farklı açıdan iki ayrı kamera ile görüntülü ve sesli olarak kayda alındı. Bu sırada, şüpheli bulunamadığı gerekçesiyle ifadesi alınamadı.

Bugünkü duruşmaya, tutuksuz sanıklardan 10'u ile avukatları katıldı. Davanın savcısı mütalaasında sanıklara beraat verilmesi yönünde talep bildirdi. Dosyayı son kez inceleyen mahkeme, 5. duruşma sonunda davayla ilgili kararını açıkladı.