Haberler

AirAsia ile ilgili şok bilgi

Haber Tarihi: 3 Oca 2015

AirAsia ile ilgili şok bilgi

Endonezya'dan Singapur'a giderken Cava Denizi'nde düşen yolcu uçakla ilgili yeni bir bilgiye ulaşıldı. Uçağın, kazanın meydana geldiği pazar günü izinsiz uçtuğu ortaya çıktı.

BBC'nin edindiği bilgiye göre, Endonezya hükümeti uçağın sahibi AirAsia Havayolları'na Surabaya-Singapur hattında sadece haftada dört gUçak düştüüğUün uçuş izni vermişti. Pazar ise bu günlerden biri değildi.

Endonezya Ulaştırma Bakanlığı kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle şirketin bu hattaki tüm uçuşlarını dondurdu.

Öte yandan uçağın karakutusunu arama çalışmalarında, deniz tabanı taramalarına hız veriliyor. Uçağın enkazının bulunduğu düşünülen bölgeye gönderilen dedektörlerin ve sonar ekipmanının sayısı artırıldı. Endonezya Arama-Kurtarma Ajansı Başkanı Henry Bambang Soelistyo, "Sualtı keşiflerine ağırlık vereceğiz" dedi.

162 kişiyle Endonezya'dan Singapur'a giderken düşen uçağın gövdesinin parçalanmadan deniz tabanına inmiş olabileceği belirtiliyor. Şu ana kadar yapılan arama çalışmalarında toplam 30 kişinin cesedine ulaşılabildi. Uçağın gövdesinin parçalanmamış olması durumunda kalan yolcuların ve mürettebatın deniz dibindeki uçağın içinde olabileceği düşünülüyor.

UÇAK NEDEN DÜŞTÜ?
Airbus A320 tipi uçağın pilotu, kaza günü hava trafik kontrol merkeziyle yaptığı son görüşmelerde ileride yoğun bulutlar olduğunu söylemiş ve yükselmek için izin istemişti. Ancak yüksek irtifada yoğun trafik olduğu için merkez pilota yükselme izni vermemişti.

Aramalar devam ediyor. Cuma günü 7 kişinin daha cesedi Cava Denizi'nde bulundu.

Düşen uçakla ilgili soruşturmayı yürüten Endonezyalı hava güvenlik uzmanı Toos Saniotoso Amerikan Associated Press haber ajansına yapıtğı açıklamada, "Her türlü olasılığı göz önünde bulunduruyoruz. Operasyonel gelişmeler, pilotaj hatası, teknik aksaklıklar, kontrol merkezi ve diğer tüm olasılıklar detaylı olarak inceleniyor" dedi.

Kazayla ilgili ortaya atılan bir tez ise pilotun denize inmiş olabileceği yönündeydi. İlk bulguları değerlendiren bazı uzmanlar pilotun uçağı denize indirmesinden sonra fırtınalı denizde alabora olmuş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Uçağın karakutusunun bulunmasının kaza nedenini de aydınlatması ümit ediliyor.

KAZA BÖLGESİ BATIK GEMİLERLE DOLU

Arama çalışmalarını zorlaştıran bir diğer konu ise uçağın düştüğü bölgenin İkinci Dünya Savaşı Pasifik cephesinin önemli deniz çatışmalarına sahne olmuş bir yer olması. Sonarla yapılan aramalarda ekiplerin aldığı bazı metal sinyallerinin batık gemilerden geldiği belirtildi. 1942 yılında Hollanda, ABD, İngiliz ve Avustralya güçleri Japon donanmasına karşı Cava Denizi'nde çarpışmış ve müttefiklerin sekiz savaş gemisi 2 bin 300 kişilik mürettebatıyla birlikte batmıştı.