Haberler

Asansör faciası davası başladı

Haber Tarihi: 24 Ara 2014

Asansör faciası davası başladı

Mecidiyeköy'de bulunan eski Ali Sami Yen arazisinin üstüne yapılan inşatta geçtiğimiz aylarda yaşanan asansör faciasında hayatlarrını kaybeden 10 işçinin davası bugün başladı. Adliye'ye giden işçi yakınları ve destekçileri duruşma öncesi basın açıklaması yaptı. Asıl sorumluların korunduğunu ve yine işçilerin yargılandıklarını ifade ettiler.

Asansör faciasıyla ilgili davaya İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Duruşma öncesi avukatlar, bazı sendika ve işçiler basın açıklaması yaptı. Avukat Güray Dağ, 2014 yılının işçiler için kara bir yıl olduğunu söyledi. Soma’da 301 işçinin öldüğünü hatırlatan Dağ, “Soma’ya iş kazası dediler. Sonra torunlarda 10 işçi asansör faciasında hayatını kaybetti yine kaza dediler. Sonra Ermenek oldu 18 madenci hayatını kaybetti. Maalesef bu tür olaylar bitmiyor ve mevcut anlayışla da bitmeyecek gibi gözüküyor.” dedi.

Bugün asansör faciasının ilk duruşmasının yapılacağını kaydeden Dağ, “25 sanık yargılanıyor. 4’ tutuklu. 4’ü de asansör firmasının çalışanı. Ama maalesef gerçek sorumlular bu davada da yargı önüne çıkarılmıyor. Çünkü Torunlar’ın sahipleri Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan’ın imam hatipten sınıf arkadaşları. Dolayısıyla ciddi koruma zırhı altındalar. Bu nedenle onlar hakkında takipsizlik verildi, itirazlarımız sonuçsuz kaldı. Şimdi göstermelik bir yargılama yapılıyor. 25 işçi yargılanıyor aslında. Sorumlu olarak, günah keçisi olarak 25 işçi seçildi. Onların günahı diğer arkadaşları gibi hayatlarını kaybetmeyip hayatta kalacak kadar şanslı olmaları. Şanslı oldukları için bugün sanık sandalyesindeler.” diye konuştu.

İşçilerin içinde olmadığı yasa yapmanın hiçbir anlamı olmadığını defalarca söylediklerini belirten İnşaat İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Adnan Akyol ise “Patronların ve hükümetin de zihniyetini biliyoruz. Tutuyorlar iş cinayetlerine karşı aldıkları önlem iş cinayeti olmayan şantiyelere ödül vermek. Ben 30 yıldır ölmüyorum. O zaman bana da ödül vermek zorunda kalacaklar. Biz İnşaat İşçileri Sendikası olarak her zaman söyledik ‘haklarımızı vermeyecekler ama biz alacağız’ diye. Şimdiye kadar vermediler ve biz hep aldık.” şeklinde konuştu.

Patronların, sermayenin ve devletin kafasının her zaman sermayeden yana çalıştığını ifade eden Akyol, “Sermaye için herşeyi yaptılar. Önce TOKİ’yi kurup arsa verdiler. O yetmedi kredi ve teşviklerle o şantiyeleri yapsın diye para verdiler. Hatta o da yetmedi müşteri buldular. Yabancıya mülk satışı kanunu çıkardılar. Fakat bu tarafta işçi için hiç bir şey yapmadılar. Yapmamaya devam etsinler. Onların o evlerini biz yaptık. Yaptığımız gibi yıkmasını biliriz demeyeceğim. Çünkü biz yapıcıyız, yapmak için buradayız. Ama o evlere soktukları kafalarını kıracağız. Çok da sıkıntı yapmasınlar işçinin vurduğu yerden gül biter.” ifadelerini kullandı.