Haberler

Bedelli askerlik için kaç kişi başvurdu

Haber Tarihi: 8 Oca 2015

Bedelli askerlik için kaç kişi başvurdu

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bedelli askerlik için başvuru yapanların sayısını açıkladı. Yılmaz, bugün itibariyle başvuru sayısının 66 bin olduğunu söyledi.

Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

Komisyon, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı.

İyimaya, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın kimi ruhlara ekilen şiddet ve nefret tohumlarının vahşi meyvelerini devşirdiğini söyledi.

Bütün devlet, millet ve uygarlıkların kendilerini kusur aynasında seyretmeleri gerektiği bir zamanın yaşandığına işaret eden İyimaya, şunları kaydetti:

"Türkiye'de, Ortadoğu'da diğer kıtalarda ve elbette ki dün İstanbul'da ve Paris'te sahnelenen oyun, aynı oyundu; malzemesi kan ve can olan vahşet. İnsanı henüz keşfedemeyen ve çıkar-güç cinnetinden kurtulamayan uygarlığı, ortak-küresel akıl zeminine sıçratmak, hepimizin, insanlığın ortak görevidir. Unuttuğumuz sevgi tohumlarını, ruh tarlalarına, Asya'ya, Avrupa'ya , Afrika'ya, Amerika'ya birlikte ekmemiz gerektiği bir zamandayız."

MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay da ayrı ayrı söz alarak partileri adına İstanbul ve Fransa'da yaşanan saldırıları kınadılar.

"Terörün de her kötülüğün de ilacı birlik beraberliktir"

Ardından Milli Savunma Bakanı Yılmaz, sunum yaptı.

Her gelen yeni yılın bir önceki yılı aratmaması temennisinde bulunulduğunu ancak bunun için insanlığın işbirliği yapması gerektiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Terörü bir başka ülke üzerinde kendi planlarını, emellerini gerçekleştirmek için bir araç olarak hiçbir ülkenin kullanmaması lazım. Terörü meşru kılacak hiçbir mazeret, gerekçe yoktur. Eğer bir ülkenin teröristi bir başka ülke tarafından himaye edilmeseydi, farklı gerekçelerle korunmasaydı dünyada terör kendisine yer bulamazdı. Türkiye'nin terörü Irak'ta, Irak'ın terörü Suriye'de, Somali'nin terörü Kenya'da, Kenya'nın terörü Somali'de, Uganda'nın terörü Sudan'da... Herkes bir başka ülkenin teröristini o ülke üzerindeki kendi çıkarlarına daha fazla ulaşmak için araç olarak kullanıyor. Biz bir olursak dışarıdan zarar gelebilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla da terörün de, her kötülüğün de ilacı birlik beraberliktir. O bakımdan 2015 yılının milletimize birlik, beraberlik getirmesini diliyorum."

Tasarı hakkında bilgi veren Yılmaz, 2014 yılında anayasa ve ilgili kanunda yapılan değişiklikler ile ölüm cezasının ve ölüm cezasının infazına ilişkin hükümlerin yürürlükten kaldırıldığına, bu değişiklikler neticesinde Askeri Ceza Kanunu'nda yer alan ölüm cezasına ilişkin hükümlerin de anayasaya aykırı hale geldiğine işaret etti.

Yılmaz, tasarı ile yaptıklarının, Anayasa Mahkemesi'nin iptali ile ortaya çıkan boşlukları doldurmak ve Anayasa değişikliği ile Anayasa'ya aykırı hale gelen hükümleri ayıklamak olduğunu belirtti.

2010 yılında gerçekleştirilen referandum ile de bazı değişiklikler yapıldığını hatırlatan Yılmaz, gelinen noktada Askeri Ceza Kanunu ile Türk Ceza Kanunu arasında uyumsuzluklar oluştuğuna işaret etti.

Tasarının 5 temel kanunda değişiklik öngördüğünü aktaran Yılmaz, komisyon üyelerine düzenlemeye yapacakları katkılardan dolayı teşekkür etti.

Yılmaz'ın konuşmasının ardından tasarı oylanarak alt komisyona sevk edildi.

Bakan Yılmaz, toplantıdan ayrılırken gazetecilerin bedelli askerlik başvurularına ilişkin sorusu üzerine, "Bugün itibariyle bedelli askerlik başvurusu yapan 66 bin kişi" yanıtını verdi.