Haberler

Bu tişörtlere dikkat

Haber Tarihi: 18 Ara 2014

Bu tişörtlere dikkat

Zehirli aykkabıdan sonra şimdi de zehirli tişört alarmı verildi. Antalya'da motosiklet tutkunları için özellikle efsane olan ''Harley Davidson'' baskılı tişörtlerde Çin'den gelen ürünlerinde kanserojen maddeye rastlandı.

Ürünleri henüz satışa konulmadan apar topar el konulan tişörtlerteste tabii tutuldu.Numunelerde yapılan 'azo boyar' testinin sonuçları 'olumsuz' çıktı ve kansere neden olan kanserojen madde tespit edildi. Durum Sağlık Bakanlığı ile paylaşırken ithalatçı firma Ant Motor'un yetkilileri 'aromatik amin' maddesi tespit edilen ürünlerin piyasaya sürülmediğini savundu. Kanserojen maddenin sadece 10 üründe ortaya çıktığını belirten firma yapılan testlerde sadece 10 adet tişörtte söz konusu maddenin bulunduğunu, tişörtlerin 2'sinin gümrükte imha edildiğini, 8 parçanın da gümrük gözetiminde tutulduğunu bildirdi. Açıklamada, söz konusu tekstil ürünlerinin piyasaya hiç sürülmediğini, satılması ve ya toplatılması, geriye çağrılması gibi bir durumun olmadığını belirtti.

Lösemi ve akciğer kanserine neden olan benzen molekülüne amin bağlanması ile elde edilen aromatik aminler grubunda anilin, benzidin, alfa ve beta naftil amin gibi maddeler yer alıyor. Yaygın olarak boya sanayiinde ve lastik imali işlerinde kullanılan bu maddeler mesane kanseri ve lösemiye neden oluyor. Fakat son dönemde yapılan araştırmalar söz konusu maddelerin meslek kaynaklı karaciğer kanserine de neden olduğunu gösterdi.