Haberler

CNN'in 'Kürdistan haritasına' büyük tepki

Haber Tarihi: 10 Eki 2014

CNN'in 'Kürdistan haritasına' büyük tepki

CNN International’in Türk topraklarını da kapsayan Kürdistan haritasına Türk yetkililer tepki gösterdi ancak CNN geri adım atmadı.

Amerika’nın uluslararası medya devi CNN International’ın Türkiye’nin Güneydoğusu’nu Kürdistan haritasının içerisinde gösteren haberle ilgili Türk-Amerikan toplum temsilcilerinin şikayet mektubuna ‘hata yapmadık’ cevabını verdi.

Türk-Amerikan toplumunun bahsi geçen haritayla ilgili şikayetine yanıt veren CNN International’ın Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Allison Gollust, ‘o bölgede yaşayan Kürt varlıklarını kast ettiklerini’ belirtti.

Gollust, Başbakanlık Yurtdışı Türkler Başkanlığı Danışma Kurulu üyelerinden Ali Çınar’a gönderdiği yazıda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini Kürdistan olarak yansıtmalarında bir hata olmadığını belirterek, yayınladıkları haritanın IŞİD ile bağlantılı olduğunu ve bölgede yaşayan Kürt varlığını kastettiklerini vurguladı.

CNN özür dileyene kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Çınar, “CNN hatasında ısrar etmekle basın meslek ilkelerine uymadı. Mesela Amerika’nın Teksas ve Florida eyaletlerinde nüfusun yüzde 90’ını Latin asıllıların oluşturması nedeniyle Amerikan haritasında bu bölgeyi Meksika diye gösterebilir miyiz? Türkiye içinde Kürt kökenlilerin yoğun olduğu bölge de Kürdistan olarak adlandırılamaz. Bu nedenle biz CNN’in yayınında kasıt ararız” diye konuştu.

Çınar, 21. Yüzyılda bölgeyi etnik kökenlere ayırarak yapılan yayınların düşmanlık tohumları eken tehlikeli bir oyun olduğunu ifade etti ve o bölgede yaşayanların tamamının da Kürt kökenli vatandaşlardan oluşmadığını CNN’ye gönderdiği cevap yazısında ayrıca belirtti.