Haberler

Cizre'de halk tedirgin

Haber Tarihi: 14 Oca 2015

Cizre'de halk tedirgin

Şırnak'ın Cizre ilçesi, son dönemlerde yaşanan olaylar sebebiyle ülke gündeminin ilk sıralarına oturdu. Faili meçhullerle 90'lı yıllarda tanışan Cizre'de son 10 günde 5 kişi hayatını kaybetti. Peki, gerilimin kaynağı ne? Olaylar neden sona ermiyor? Çözüm sürecine sabotaj mı yapılıyor? PKK özerk bölgesini mi kuruyor? Devlet kaos ortamına göz mü yumuyor? 

Cizre, her gece yaşanan olaylar sebebiyle adeta ateş topuna döndü. Son 10 gün içerisinde 5 kişi hayatını kaybetti. Cizre'deki olaylar adım adım geldi.

 PKK'nın gençlik ve asayiş birimi olarak bilinen YDG-H, önce Cizre'de kuruluşunu ardından özerklik ilan etti ve hendekler kazılarak güvenlik güçlerinin mahallelere girmesi fiilen engellendi. Tansiyonun sürekli yükseldiği Cizre'de 27 Aralık 2014 tarihinde yeni bir çatışmanın fitili ateşlendi. YDG-H mensuplarıyla Hüda-Par üyeleri karşı karşıya geldi.  4 kişi hayatını kaybetti. Güvenlik güçleri, yaklaşık 8 saat sonra olaya müdahale etti. İddia Şehirde ciddi bir istihbarat zafiyetinin yaşandığı yönünde. Polisin olayları sadece MOBESE kameralarından izlemekle yetindiğini söyleniyor.

Cizre'de olaylar devam ederken, yeni atanan emniyet müdürü şehirdeki tansiyonu daha da yükseltti. Polisin pompalı tüfek taşımaya başladığı ve güvenlik güçlerinin kullandığı araçların plakasız dolaştığı kulaktan kulağa yayıldı. Artık akşam ezanından sonra zorunlu olmadıkça kimse sokağa çıkmıyor.

Peki bu gelişmeler ne anlama geliyor ve bundan sonra ne olacak? İddialar çok çarpıcı. Bütün bölgenin kendi kontrolüne girmesini hedefleyen PKK, Cizre'yi pilot bölge olarak mı kullanıyor?

 YDG-H bünyesindeki gençler, 'Şehir İçi Asayiş Birimleri' olarak görev yapıyor. Mahkeme kuran örgüt, halk arasındaki anlaşmazlıkları kendi yöntemiyle çözüyor.

Çözüm sürecinden rahatsızlık duyan, nihai barıştan endişe duyan iç ve dış güçlerin ortalığı karıştırdığı üzerinde duruluyor.

Devletin kasıtlı olarak geri çekildiğini, olaylara karışanlara yönelik olarak seçimden sonra büyük bir saldırının başlayacağını ileri sürüyorlar.

PKK'nın, devletin karakollarına paralel karakollar kurduğu, Yüksekova'da 5 bin, Şemdinli'de bin, Cizre'de 7 bin silah dağıttığı ileri sürülüyor. Örgütün, bahar gelince ayaklanma için düğmeye basacağı iddia ediliyor.

İddia ak partinin, temelde Kürt hareketini kıstırmak, boğmak ve kışkırtmak istemesi olarak değerlendiriliyor

Hangi senaryonun doğru olduğu kişiden kişiye değişiyor.

Ancak gerçek şu: Cizre'de 24 saatlik bir devlet egemenliğinden söz etmek mümkün değil. Halk tedirgin.  İlçede haftada en az 2 gün kepenkler kapalı. İşin vahimi gerekli tedbir alınmazsa bugün Cizre'yi yakan ateş yarın İdil'i, Yüksekova'yı, Nusaybin'i etkisi altına alabilir.