Haberler

Demirtaş Cizre olaylarını değerlendirdi

Haber Tarihi: 28 Ara 2014

Demirtaş Cizre olaylarını değerlendirdi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde PKK'lılar ile Hüda-Parlılar arasında çıkan 3 kişinin öldüğü olayları DHA'ya değerlendirdi. Demirtaş, "Cizre’deki mevzunun muhtemeldir ki iki taraf içine sızma yapmış ve bilinçli bir şekilde çatışma, katliam yaratmak isteyen güçlerin tezgahı oyunudur" dedi.
HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında düzenlenen hava operasyonunda 34 kişinin öldüğü olayın 3'üncü yıldönümünde Gülyazı Köyü'nde düzenlenen anma törenine katıldı. Demirtaş, burada Cizre'de PKK ve Hüdü-Parlılar arasında silahlı çatışmada 3 kişinin öldüğü olayları DHA'ya değerlendirdi. Ölen 3 kişiye Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Demirtaş, şöyle dedi:

"Acılarını yürekten paylaştığımı belirtmek istiyorum. Özellikle Cizre’deki olaylar başladığı saatte bazı sosyal medya hesaplarından tahrik eden, iki tarafın gençlerine bir birine karşı kışkırtan yayınlar yapıldığını tespit ettik. Bu sosyal medya hesapları tam olarak kimindir, bunları savcılığa bildirip araştırılmasını isteyeceğiz.Tahmin ediyorum ne Hüda-Par’a nede Kürt gençliğine ait olmayan hesaplardan onlarınmış gibi yayınlar yapan hesaplar fark ettik. O nedenle Cizre’deki mevzunun muhtemeldir ki ,iki taraf içine sızma yapmış ve bilinçli bir şekilde çatışma katliam yaratmak isteyen güçlerin tezgahı oyunudur. Bu oyuna kimsenin düşmemesi, gelmemesi lazım. Sabırlı sağduyulu metanetli davranılırsa bu tür provokasyonları atlatmak kolay olur. Tarafların kullandığı dile mutlaka dikkat etmesi gerekir.Tahrik eden kışkırtan birbirine düşürmeye çalışan kim varsa provokasyonun oradan geldiği bilinmelidir."

"ARINÇ'A SORMAK İSTİYORUM TANIYOR MU PROVOKATÖRLERİ"

Demirtaş, bir konuya dikkat çekmek istediğini anlatırken, şöyle konuştu:

"Hükümet medyası, dorudan hükümete bağlı birkaç gazete var. Onların Cizre’de olay başladıktan sonra yaptığı yayın resmen haince, çok çirkin ve alçakçadır. ‘Zerdüşler Müslüman mahallesine saldırı yaptılar’ diye manşet attılar. Dolayısıyla acaba hükümetten birilerinin de bu provokasyondan haberi var mıydı merak ediyorum. Mesela Bülent Arınç ‘Orada Hüda-Parlılar mağdur konumda diğerleri saldırıyorlar’ diye demeç verirken hükümet sözcüsü olarak hangi bilgiye dayanıyordu Ben, Bülent Arınç’a sormak istiyorum. Cizre’deki provokasyonda senin parmağın var mı, yok mu? Bunu bir açıkla, nereden biliyorsu? Daha olaylar devam ettiği dakikalarda, saatlerde kim mağdur, kim provokatör, ne oluyor? Bunları araştırmadan bir hükümet sözcüsü olarak nereden biliyordun merak ediyorum. Sana bağlı gazetelerde hemen provokatif yayın yaptığına göre Bülent Arınç’a sormak lazım tanıyor mu provokatörleri."