Haberler

Dolmabahçe saldırganı kim çıktı

Haber Tarihi: 3 Oca 2015

Dolmabahçe saldırganı kim çıktı

Dolmabahçe'de gerçekleşen saldırının faili olan Fırat Özçelik’i DHKP-C’nin yasa dışı eylemlerde kullanacağına ilişkin Milli İstihbarat Teşkilatı’nın Emniyet’i bilgilendirdiği ortaya çıktı.MİT, Özçelik’in fotoğraflarının Emniyet’in Yüz Tanıma Sistemi’ne yüklendiği de öğrenildi.

İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nı koruyan polislere yönelik eylem girişimi sırasında yakalan DHKP-C örgütü üyesi Fırat Özçelik’le ilgili ilk bilgilerin geçen martta elde edildiği ortaya çıktı. Özçelik’in fotoğraflarının ise iki örgüt üyesiyle birlikte geçen haziranda emniyetin Yüz Tanıma Sistemi’ne (YTS) yüklendiği anlaşıldı. Özçelik’in aradan 9 ay geçmesine karşın yakalanamaması soru işaretlerine neden oldu.

MİT’ten Emniyet’e gizli yazı
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, 1 Şubat 2013’te Ankara’da ABD Büyükelçiliği’ne yönelik canlı bomba eylemi yapan Ecevit Şanlı’nın Almanya’dan yola çıktıktan sonra güvenlik birimlerince yakalanmadan Ankara’da gerçekleştirdiği eylem sürecinin benzeri bu kez İstanbul’da yaşandı. Şanlı’yı Türkiye’ye girişi sonrasında izini kaybeden güvenlik birimleri; bu kez de Özçelik’le ilgili güvenlik birimlerine iki ayrı uyarı yazısı gönderildiği ortaya çıktı.


Özçelik’le ilgili ilk yazışmanın 27 Mart 2014’te MİT ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında gerçekleştiği öğrenildi. Buna göre, MİT Müsteşarlığı; EGM’ye gönderdiği gizli yazıda, DHKP-C’nin olası bir yasadışı eylemde Özçelik’i “öncelikli” olarak değerlendireceğini ve Özçelik’in silahlı, bombalı ve canlı bomba eylemlerinde yer alabileceğini bildirdi. Bu yazı üzerine EGM hemen harekete geçerek 81 il emniyet müdürlüğüne 28 Mart 2014 tarihli yazı gönderdi. EGM; bu yazıda, DHKP-C’nin planladığı eylemlerde Özçelik’in yanıra Ali Ekber Kalender ile Cengiz Karakaş adında örgüt mensuplarının da adına yer verdi. Emniyet yazısında, DHKP-C’nin eylemlerine karşı birimlerin dikkatli olması talimatını verdi.

Bilgileri tüm birimlere verildi
Bu yazının ardından EGM, 21, 23 ve 25 Haziran 2014’de arka arkaya 3 uyarı yazısını birimlerine ulaştırdı. EGM, 21 ve 23 Haziran tarihli yazılarda Özçelik’in yanı sıra Dilek Kaya ve Fehmi Oral Meşe’nin, Suriye’den Türkiye’ye giriş yaptığını bildirdi. EGM, 25 Haziran tarihli son yazısında ise; Tokat Niksarlı Meşe, Hatay Samandağlı Özçelik ve Antakyalı Kaya ile ilgili açık kimlikleri ile fotoğraflarının Yüz Tanıma Sistemi’ne (YTS) yüklendiğini bildirdi. Bu bildirim üzerine şüphelilerin açık kimlikleri ile ayrıntılı görüntüleri tüm emniyet birimlerinin kullanımına sunuldu.

6 noktada eylem beklentisi
EGM’nin birimlerine gönderdiği son yazıda ayrıca; güncel gelişmeler bağlamında ülke gündemini istismar etmek örgütün 6 ayrı noktada eylem planladığını bildirdi. Yazıda, siyasiler ve devlet adamları Türkiye’deki yabancı elçilikler ve konsolosluklar ile kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik eylem gerçekleştireceği belirlenen DHKP-C’ye karşı önlemler alınması istendi.

Saldırıyı DHKP-C üstlendi

Başbakanlık Çalışma Ofisinin yer aldığı Dolmabahçe Sarayı’na bombalı saldırı düzenleyen saldırganın yakalanmasının ardından, akşam saatlerinde DHKP-C olayı üstlendi. Örgüt saldırının Berkin Elvan’ın katillerinden hesap sormak için yapıldığını savundu. Adliyeye sevk edilen saldırgan Fırat Özçelik “patlayıcı madde bulundurmak” ve “terör örgütü üyeliği” suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüpheli Fırat Özçelik mahkemedeki ifadesinde, “570 gündür Berkin Elvan’ın katillerinin bulunmaması nedeniyle adalet istiyorum. Katiller bulunmuyor. Yüzleri belli olmasına rağmen bulunmuyor. Nasıl adalet? Nasıl hukuktur bu? Katiller bulunmadığı sürece yeni savaşlar çıkacaktır” dedi.