Haberler

Ebola Hastalığından Korunma Yolları

Haber Tarihi: 21 Eki 2014

Ebola Hastalığından Korunma Yolları

EBOLA NEDİR?

Şiddetli kanamalı ateşe neden olan Ebola virüsü insanlarda en ağır seyirli enfeksiyona yol açan mikroorganizmalardan biridir.. Hastalığın seyri çok hızlıdır ve çok gürültülü bir septik şok gibidir. Ebola virüsü kanamalı ateşe neden olduğundan benzer hastalığa yol açan diğer  virüslerle birlikte “kanamalı ateş virüsleri” grubunda bulunur. Ebola virüsüne bağlı ölüm oranı ise yüksektir.Ölüm oranı %50-90 arasında değişmektedir. Bu hastalığın kanıtlanmış bir tedavisi maalesef yokutur. Ancak destek tedavileri uygulanmaktadır.CNN’in iddiasına göre ABD virüsün tedavisini buldu ancak şuan için bunu sır gibi saklıyor.İlk olarak maymunlar üzerinde başlatılan araştırma, Liberya’da ebola hastalığına yakalanan iki ABD vatandaşı üzerinde uygulandı ve başarılı sonuçlar elde edildi.

ÖLÜ SAYISI 887′YE ULAŞTI

Dünya Sağlık Örgütü geçen yıl sonunda başlayan Ebola salgınında 887 kişinin öldüğünü bildirdi. Örgüt, bugüne dek Gine’de 358, Liberya’da 255, Sierra Leone’de 273 ve Nijerya’da 1 kişi olmak üzere 887 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

EBOLA NASIL BULAŞIR?

Vücut sıvılarının ağız yolu, solunum yolu veya ciltteki kesilere bulaşması yoluyla virüs vücuda girebilmektedir.

EBOLA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNMA YÖNTEMLERİ

Ebola Hemorajik Ateşi’nden korunma konusunda birçok zorluklar vardır. Ebola Hemorajik Ateşi ile insanların tam olarak nasıl enfekte oldukları bilinmediğinden az sayıda temel korunma tedbiri vardır.

Ebola Hemorajik Ateşinden etkilenen bölgelerde yaşayan insanların hastalıktan korunmak için aşağıdaki önlemlere uymaları tavsiye edilir.

• Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerinizin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz alkol-bazlı el losyonun kullanılması) cildinizden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığının geçişini önler.

• Eldiven kullanılan durumlarda eldivenleri çıkarmadan önce su ve sabunla yıkayınız ve eldivenleri çıkardıktan sonra da ellerinizi yıkayınız.

• Ölü hayvanlarla, özellikle de primatlarla temastan kaçınınız.

• Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dahil vahşi hayvanların etini yemeyiniz.

• Enfeksiyon olasılığını asgariye indirmek için Ebola Virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulayın.

• Sağlık tesislerinde hastalık bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının bir Ebola Hemorajik Ateşi vakasını fark etmesi ve pratik viral hemorajik ateşi karantina önlemlerini veya bariyer hemşirelik tekniklerini uygulamak için hazır olması gereklidir.

Bu önlemler arasında koruyucu kıyafetlerin giyilmesi (önlük, eldiven,maske,göz koruyucu ekipman gibi) yer almaktadır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemekle ilgili olarak ekipman ve enjektörlerin sterilize edilmesi, uygun bir şekilde imha edilmesi ve hastaların vücut salgılarının da uygun bir şekilde imha edilmesi de önemlidir.

Amaç enfekte hastaların salgı ve kanlarıyla teması önlemektir. Hastanın ölmesi durumunda cesetle doğrudan temasın önlenmesi de aynı şekilde önem taşımaktadır.