Haberler

Emniyeten sürücüler için açıklama!

Haber Tarihi: 18 Ara 2014

Emniyeten sürücüler için açıklama!

Son günlerde 'sürücü sertifikalarının 31 Aralık 2014 tarihine kadar sürücü belgesine dönüştürülmesi gerektiği, dönüştürülmediği takdirde geçersiz sayılacağı' yönünde çıkan haberler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada, " 29 Mayıs 2013 tarihinden sonra düzenlenen sürücü sertifikaları veriliş tarihinden itibaren 2 yıl süreyle geçerlidir. 29 Mayıs 2013 tarihinden önce düzenlenen sürücü sertifikaları ise 28 Mayıs 2015 tarihine kadar geçerlidir." denildi.

Çıkan haberler üzerine sürücü sertifikalarının 31 Aralık 2014 tarihine kadar sürücü belgesine dönüştürülmesi gerektiğini düşünen binlerce kişi emniyete bağlı trafik tescil şubelerine koştu. Konuyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü'nden önemli bir açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Eski sürücü sertifikalarının 2014 yılı sonunda geçerlilik süreleri dolacağından 2014 yılı sonuna kadar sürücü belgesine dönüştürülmesi gerektiği hususunda son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 29 Mayıs 2013 tarih ve 28661 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nin sertifikaların sürücü belgesine dönüştürülmesi başlıklı 45'inci maddesinde 'Kursu başarı ile bitiren kursiyerler, sertifikalarını kursun bulunduğu mahaldeki trafik tescil şubelerine, kurs mahallinde trafik tescil şubesi bulunmaması hâlinde ise o yerleşim biriminin bağlı bulunduğu il veya ilçedeki trafik tescil şubesine, sınıfına uyan sürücü belgesi ile değiştirilmek üzere en geç iki yıl içinde başvururlar. Süresi içerisinde sınıfına uyan sürücü belgesi ile değiştirilmeyen sertifikaların geçerliliği sona erer. Sertifikalar sürücü belgesiyle değiştirilmedikçe karayolunda araç kullanılamaz.' hükmü yer almaktadır. Geçmiş dönem sertifikalarının geçerlilik süresi başlıklı geçici 2’nci maddesinde 'Bu yönetmeliğin yayımı tarihinden önce, düzenlenmiş olan sürücü sertifikaları bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde sürücü belgesine dönüştürülür. Süresi içerisinde sınıfına uyan sürücü belgesi ile değiştirilmeyen sertifikaların geçerliliği sona erer.' hükmü bulunmaktadır. Yönetmelik hükümleri gereğince; 29 Mayıs 2013 tarihinden sonra düzenlenen sürücü sertifikaları veriliş tarihinden itibaren 2 yıl süreyle geçerlidir. 29 Mayıs 2013 tarihinden önce düzenlenen sürücü sertifikaları ise 28 Mayıs 2015 tarihine kadar geçerlidir."