Haberler

Engellilerden Büyükşehir Belediyesi önünde eylem

Haber Tarihi: 14 Oca 2015

Engellilerden Büyükşehir Belediyesi önünde eylem

Yeni yılın ilk gününden itibaren ücretsiz ulaşım kartlarına günlük 10, aylık ise 220 geçiş sınırlaması getirilen engelliler, belediyeye tepkili. Engelliler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı. Kısıtlamanın kaldırılmasını isteyen Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, eylemde konuştu ve engelli yaşamanın kendi istekleri olmadığını belirtti.

2015 yılının ilk gününden itibaren toplu taşımada kullanılan bazı ücretsiz kart sahiplerine, geçiş sınırlaması getirilmişti. Sınırlama engellileri, refakatçilerini ve sarı basın kartlıları kapsıyor. İstanbul'daki engelliler, haklarının ellerinden alınmasını protesto etmek için İBB önünde eylem yaptı.

Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, engelli yaşamanın kendi istekleri olmadığına dikkat çekti. Boyraz, “Hiç birimizin talebi değil dünyaya özürlü, engelli bir çocuk getirmek. Hiç birimizin kendi talebi değil kör olmak, sağır olmak, tekerlekli sandalyeli olmak. Tamamen ülkenin yanlış işleyişinin kurbanlarıyız. Terör, trafik kazası, akraba evliliği, iş kazası kurbanıyız. Bizim suçumuz bunlardan ibarettir. Cezamız ise ömür boyudur. Ne zaman öbür dünyaya intikal edersek özgürleşeceğiz inşallah.” diye konuştu.

Kendilerine verilen ulaşım kartlarının sınırlandırıldığını belirten Boyraz, şöyle devam etti: “Neye göre sınırlandırıldı? ‘Siz fazla gezmeseniz de olur, işe gitmeseniz de olur.' Çalışamayan, emek harcayamayan ve buna mecali olmayan arkadaşlarımızın ve refakatçilerinin mutlaka sosyal devlet desteğiyle ücretsiz, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi hak ve hukuklarının sağlamasını talep ediyoruz.”

‘ENGELLİLER EĞİTİME VE HASTANEYE GİDEMEYECEK’

Şişli İşitme Engelliler Derneği Başkanı Güler Dağıdır, görme engellilerin yanlış otobüslere bindiği için günde 10 kontörün yetmediğini söyledi. Dağıdır, şöyle devam etti: “Görme engelli arkadaşlarımız ve çocuklarını eğitime götüren ailelerimiz ise bazen hasta ve eğitim işlerini halletmek için günlük 10 kontör onlara yeterli gelmiyor. Özellikle görme engelliler yanlış otobüslere bindiklerinden dolayı çok in-bin yapıyorlar ve her seferinde basmak zorunda kalıyorlar. Yolların durumundan dolayı bazen bir durak için bile otobüse binmek zorunda kalabiliyorlar. Buradan Kartal’a kadar giden görme engelli arkadaşlarımız var. İşitme engelli çocuklarımızın eğitim alabildikleri rehabilitasyon merkezleri İstanbul’un belirli noktalarında var. Bazen aileler 2 – 3 otobüs değiştirerek buralara gidebiliyorlar. Gidiş gelişi düşündüğünüz de bu insanlara yeterli gelmiyor. Bir çok çocuğumuz şimdi eğitime gelemeyecek. Hastaneye gitmek sıkıntı. Ailelerin durumu ortada. Bu nedenlerden dolayı kısıtlamanın kaldırılmasını istiyoruz.”

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Bilal Kızartıcı, “İstanbul’da toplu ulaşım pahalılığı ve engelliler için erişilemez niteliği ayan beyan ortadayken ücretsiz ulaşım hakkının sınırlandırılmasını anlamak mümkün değildir. Asgari ücretle çalışan insanlar için bile büyük bir yük haline dönüşen toplu taşımanın giderek daha ucuz ve ücretsiz olması gerekirken bu kısıtlama İstanbul’un ulaşım sorununu daha da derinleştirecektir. Ücretsiz ulaşım hakkımızın elimizden alınmasını kabul etmiyor, bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Belediyenin sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket etmesini isteyen görme engelli çağrı Gökçek, “Herkes için daha erişilebilir, daha ucuz ve kaliteli hale getirmesi gerekirken ücretsiz ulaşım hakkının kısıtlanması insanları toplu ulaşımdan uzaklaştıracaktır. Engelliler açısından İstanbul’un bir yerinden bir yerine gitmek ciddi sıkıntılar arz ediyor.” diye konuştu.

İşitme engelli Serkan Durkay, sıkıntısını işaret diliyle aktardı. Durkay, “Uzak mesafelerde, Avrupa ve Asya arasındaki uzaklıktan dolayı kontör yetmiyor.” dedi.

Taleplerini belediyeye bildiren engelliler, basın açıklamasının ardından dağıldı.