Haberler

F35 Savaş Uçağı Testte

Haber Tarihi: 8 Kas 2014

F35 Savaş Uçağı Testte

ABD ile Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 9 müttefik ülkenin ürettiği F35 Şimşek 2'nin test uçuşları Pasifik Okyanusu'nda başladı. 5. nesil savaş uçağı olarak tanımlanan F35'in en belirgin iki özelliği var. Bu uçaklar hem F16'dan 2 kat daha hızlı hem de radara yakalanmıyor. Peki Türkiye böyle bir uçağa ne zaman sahip olacak?

ABD yapımını üstlendi, Türkiye, Hollanda, İtalya dahil tam 9 ülke destekçisi oldu. Ortaya F16'dan 2 kat daha hızlı ve gizli uçuş özelliği olan F35 çıktı.

F35 müşterek taarruz uçağı test sürüşü pasifik okyanusunda başladı. Amerikan Deniz Kuvvetleri test sürüşünden görüntüleri yayınladı. 2 hafta sürecek test uçuşlarında F35 şimşek 2'nin iniş ve kalkışı başarıyla tamamladı.

F35 şimşek 2 adı verilen uçakların en dikkat çeken özellikleri F16'lardan iki kat hızlı olması ve radara yakalanmadan hedefi imha etmesi…

Türkiye'nin sipariş verdiği 100 F35'ten  ilk 2'si 2018'de teslim edilecek. Uçakların bir tanesinin fiyatı 85 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

ABD'nin ana üreticisi olduğu projede Türkiye, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve İngiltere yer alıyor.