Haberler

Facianın nasıl geliştiği ortaya çıktı

Haber Tarihi: 29 Ara 2014

Facianın nasıl geliştiği ortaya çıktı

Dün Adriyatik Denizi'nde resmen facia yaşandı. Komşu ülke Yunanistan'ın yakınlarında bir feribot yandı. İtalya'da bulunan Ravenna açıklarında ise bir Türk gemisi battı. Feribotta çıkan yangın 5 kişinin canına mal oldu. Sahil Güvenliği yanan feribotta kalan diğer mağdurları 34 saat sonra kurtarıldığının bilgisini verdi.

34 SAAT SONRA KURTARILDILAR
Yunanistan’ın Patra limanından İtalya’nın Ancona limanına giden “Norman Atlantic” feribotunda dün saat 04.00’da garaj bölümünde yangın çıktı.
İtalyan Sahil Güvenliği Twitter'dan saat 14.30 civarında yaptığı açıklamada feribottaki tüm yolcu ve mürettebatın kurtarıldığını bildirdi.


Yanan feribotta İzmirli Uslupat çifti de kurtarıldı
Gemide 54’ü TC vatandaşı 422 yolcu ve 56 mürettebat (toplam 478 kişi) bulunuyordu. Feribottaki beş kişi hayatını kaybetti.

İtalyan helikopterleri gece boyunca kurtarma çalışmalarını sürdürdü. Sabah saatlerinde kurtarma çalışmalarına üç Yunan helikopteri de katıldı.

Atina’ya ulaşan son haberlere göre, yangının kısmen kontrol altına alındığı feribotun İtalya sahillerine çekilmesi çabaları sonuç vermedi. İtalyan bir çekici gemisinin “Norman Atlantik”i üç kez römork teşebbüsü kötü hava şartları yüzünden halatlar koptuğu için başarısız oldu.

‘FARE GİBİ KISTIRILDIK’

Güvertede toplanan yüzlerce yolcu akşam saatlerine kadar kurtarılmayı bekledi. Yolculardan bazıları telefonla Yunan televizyonlarına bağlanarak, bir yandan soğuktan donmak üzere olduklarını, diğer yandan ise yangının yarattığı sıcaklık nedeniyle ayakkabı tabanlarının eridiğini söylediler. Geminin Yunan aşçısı Aleksandros Corcokis, “Hepimiz yanacağız. Burada fare gibi kıstırılmış haldeyiz” dedi. Bazı yolcular dumandan etkilenerek solunum sorunları yaşadı.

TÜRKLER YILBAŞI TURUNDAYDI
Gemideki 54 Türk yolcunun 49’unun bir tur firması aracılığıyla yılbaşı tatili için iki otobüsle İtalya’ya doğru giden turistler oldukları öğrenildi.

ÖNCE KENDİ VATANDAŞLARINI KURTARDILAR
Yolcuların getirildiği Brindisi kentindeki Perrino hastanesinde dumandan etkilenen üç Türk yolcunun müşahede altına alındığı, diğer Türk yolcunun ise otele götürüldüğü belirtildi.
Müşahede altındaki Türk yolculardan Aylin Akamaç, AA muhabirine, yaşananları "büyük bir skandal" olarak değerlendirerek, feribottaki yangın sonrasındaki kurtarma çalışmalarında hiçbir organizasyon olmadığını, Yunan ve İtalyan kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını savundu.

Asker gençlerin bile kadın ve çocuklardan önce kurtarıldığını anlatan Akamaç, "Gün boyunca deniz dalgasız olmasına rağmen bizi öylece beklettiler. Römorkör ile çekmeye çalışırken bağladıkları halat üç kez koptu. Hiçbir şey yapamadılar. Böyle bir şey olamaz. Allah bir daha düşürmesin" diye konuştu. Feribotta sadece üç filika olduğunu belirten Akamaç, "Titanik filmi gibiydi" dedi.

"Yangının yolcular farkına vardı. Ve ilk çıkanlar filikalara bindi. Bizleri yerlere oturttular. Yangını söndürmek için sıktıkları sularla dizimize kadar ıslandık. Soğuktan ayaklarımız dondu. İnsanlar ısınmak için ateşe yaklaşmak zorunda kaldı. Saatlerce dışarıda bekletildik. İnsanlar tuvaletlerini orada yapmak zorunda kaldı. Eşim halen feribotta. Onun için çok endişeleniyorum."

10 GÜN ÖNCE YANGIN TESTİNDEN GEÇMİŞ
Geminin sahibi Visenti Group tarafından yapılan açıklamada feribotta yangının başladığı bölge olduğu tahmin edilen 5 no’lu köprüsündeki 112 numaralı yangına dayanıklı kapısında daha önce bir arıza tespit edildiği kaydedildi. Açıklamada 19 Aralık’ta Yunanistan’ın Petras limanında yapılan testin ardından arızalı kapının onarıldığı ve geminin yangın testinden geçtiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, feribot kazasıyla ilgili Atina’da büyükelçilik bünyesinde kurulan ve 24 saat hizmete açık kriz merkezi telefonlarının 0030-210 672 98 35 ile 00 30- 210 672 98 36 olduğunu duyurdu.

YANGIN GARAJDA BAŞLADI
Yunanistan’ın Patra Limanı’ndan İtalya’nın Ancona Limanı’na giden feribottta 422 yolcu 56 mürettebat bulunuyordu. Yangının TIR ve kamyonların da aralarında olduğu garajda çıktığı tahmin ediliyor. Kaza 24 saatlik yolculuğun 8’inci saatinde meydana geldi. 5 yıl önce İngiltere’de inşa edilen 850 yolcu kapasiteli Norman Atlantic 186 metre uzunlukta ve 26 bin 904 ton ağırlığında.

İki gemi kazasını da değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, her iki ülke yetkilileri ile temaslarının devam ettiğini belirtti.

İtalyan makamların batan gemiyle ilgili araştırmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüğüne dikkat çeken Çavuşoğlu, “Dün akşam hava kararınca helikopterle aramayı sona erdirdiler. Ama gemiyle arama çalışmalarını devam ettirdiler. Bugün de devam ettiriyorlar.” dedi. Dışişleri ve Ulaştırma Bakanlıkların İtalya’daki mevkidaşları ile temaslarının devam ettiğini ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, kurtarılan beş vatandaştan birisinin durumunun ciddiyetini koruduğunu söyledi.

TÜRK GEMİSİ BATTI: 2 ÖLÜ 4 KAYIP
İtalya’nın Ravenna Limanı’nın iki mil açığında ise 09.30 sıralarında ‘Gökbel’ isimli bir Türk yük gemisiyle Belize bandıralı bir yük gemisi çarpıştı. Çarpışmanın ardından içinde 11 Türk mürettebat bulunan Türk gemisi battı. İki mürettebatın cesedine ulaşılırken, beş kişi hastaneye kaldırıldı. Dört mürettebatı arama çalışmaları ise sürüyor. Kurtarılanların durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Beş gemi ve helikopterler kayıp denizcilerin filikaya binme ihtimaline karşı Rimini yönüne doğru geniş bir alanda arama çalışması yapıyor.

Ravenna Belediye Başkanı Fabrizio Matteucci, iki geminin sis nedeniyle birbirini göremeyerek çarpıştığını söyledi.