Haberler

Filistin için kritik oylama

Haber Tarihi: 31 Ara 2014

Filistin için kritik oylama

İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi ve Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören BM güvenlik konseyi karar tasarısı kabul edilmedi. Tasarının kabul edilmesi için dokuz oy yeterliydi.. Ancak lehle oy kullanan ülke sayısı sekizde kalınca bir oy ile Filistin kaderine terk edildi.

Filistin yine kaderine terk edildi... ''Bağımsız Filistin' oylaması veto edildi. İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi ve başkenti doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören birlermiş milletler  güvenlik konseyi karar tasarısı kabul edilmedi. Tasarının kabul edilmesi için sadece dokuz oy gerekiyordu... Ancak sadece 8 ülke lehte oy kullandı... Sadece bir oy ile Filistin bağımsızlığı kazanamadı.

Peki tasarı da ne vardı?

Eğer tasarı kabul edilseydi  en önemlisi  Gazze Abulkasnın kaldırılacaktı... Sınır kapıları açılarak Gazze'ye insanların ve eşyaların giriş çıkışları normale dönecekti. Tasarıda ayrıca 12 ay içinde kalıcı bir barışa ulaşılması ve İsrail ile Filistin'in demokratik ülkeler olarak yan yana barış içinde yaşaması da vardı... Bunların yanında bir de İsrail işgal ettiği Filistin topraklarından çekilecek ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti kurulacaktı.. Fakat  Amerika ve Avusturalya tasarıya ret oyu verince Filistin'in barış ve bağımsızlık hayalleri yarıda kaldı.