Haberler

Gezi Mağduru Gençlere Hapis !

Haber Tarihi: 24 Ara 2014

Gezi Mağduru Gençlere Hapis !

İstanbul'daki Gezi Parkı olalarına destek vermek için İzmir'de Gündoğdu Meydanı'nda çadır kurdukları gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alınan ve haklarında dava açılan dokuz lise öğrencisinden beşine, 3 ay 10’ar gün hapis cezası çıktı. Dört öğrencinin hükmünün açıklanması ise ertelendi.

İzmir 4. Çocuk Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanık öğrenciler katılmadı, avukatları Dinçer Çalım hazır bulundu. Öğrenciler hakkında kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, görevi yaptırmamak için direnme suçlarından 1 ile 4,5 yıl arasında hapis cezası istendi. Gösterilerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 11. madde kapsamında barışçıl gösteriler olduğunu savunan Av. Çalım, polise mukavemet suçunun oluşmadığını belirterek müvekkillerinin beraatini talep etti. Suça sürüklenen çocukların polise mukavemet suçunu işlediklerine dair somut delil bulunmadığını belirten Hakim Cahit Kargılı, bu suçtan beraatlerine karar verirken kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmaktan ise 3 ay 10'ar gün hapis cezasına hükmetti. Sanıklardan C.A.U. hakkında başka bir davadan böyle bir karar olduğu için hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar veren Kargılı, diğer dört sanığın hükmünün açıklanmasını erteledi. Av. Çalım ise kararı temyiz edeceklerini söyledi.

Söz konusu olayda yargılanan lise öğrencileri B.S., M.A.T., Z.M.K., C.A.U. ve M.E., 20 Haziran 2013 tarihinde çadırları kaldıran polislere karşı geldikleri gerekçesiyle gözaltına alınmış, haklarında dava açılmıştı.