Haberler

Hırvatistan Cumhurbaşkanını seçti

Haber Tarihi: 12 Oca 2015

Hırvatistan Cumhurbaşkanını seçti

Hırvatistan'daki cumhurbaşkanı seçiminde, resmi olmayan sonuçlara göre, cumhurbaşkanı belli oldu. Hırvatistan'ın yeni cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı oldu.

Devlet Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, oyların yüzde 99,51'inin sayımı tamamlandı.

Hırvat Demokratik Birliğinin (HDZ) kadın adayı Kolinda Grabar Kitaroviç'in, yüzde 50,43, Sosyal Demokrat Parti'nin (SDP) adayı mevcut Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç'in yüzde 49,57 oy aldığı bildirildi.

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Kolinda Grabar Kitaroviç, Hırvatistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi.

İki aday arasındaki oy farkının yaklaşık 21 bin olduğu belirtildi.

Kolinda Grabar Kitaroviç kimdir?

Hırvatistan'ın Riyeka kentinde 29 Nisan 1968'de dünyaya gelen Kolinda Grabar Kitaroviç, 2003-2005'te Avrupa Entegrasyonu Bakanı, 2005-2008'te Avrupa Entegrasyonu ve Dışişleri Bakanı, 2008-2011 yılları arasında ise Hırvatistan'ın ABD Büyükelçiliği görevlerini yürüttü.

Dışişleri Bakanlığının farklı kademelerinde 1993 yılından itibaren görev yapan Kitaroviç, 2003 yılındaki genel seçimde milletvekili seçilerek meclise girdi.

Evli ve iki çocuk annesi olan Kitaroviç, iyi derecede İngilizce, İspanyolca ve Portekizce biliyor.

Kendimize güveniyoruz

Hırvatistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı seçilen Kitaroviç, yaptığı zafer konuşmasında, seçimi tüm Hırvatistan için kazandığını söyledi.

Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) tarafından aday gösterildiğinde birçok kişinin kendisine seçimleri kazanamayacağını söylediğini ifade eden Kitaroviç, "Ancak ben pes etmem. Hırvatistan için de aynen böyle çalışacağım. Hiç kimsenin Hırvatistan'ın refah seviyesi yüksek bir ülke olmayacağını söylemesine izin vermem. Hırvatistan, Avrupa Birliği'nin ve dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olacak. Söz veriyorum" diye konuştu.

Kitaroviç, bu geceden itibaren Hırvatistan için çalışmaya başlayacağını vurgulayarak, seçim kampanyası boyunca kendisine destek olan herkese teşekkür etti.

Birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Kitaroviç, "İvo Yosipoviç'e oy veren seçmen de ekibimizin bir parçası olmalı. Bizimkiler-sizinkiler yok. Hepimizi zorlu görevler bekliyor. Bu yolda beraberiz. Birlik olarak Hırvatistan'ı krizden çıkaracağız. Hırvatistan'ın ulusal çıkarları için mücadele edeceğiz. Yardıma muhtaç olanlarla yardım edeceğiz. Birlik olarak Hırvatistan'ı krizden çıkaracağız. Kendimize güveniyoruz" diye konuştu.

Kitaroviç, yolsuzlukla mücadelede "sıfır tolerans" göstereceklerini, NATO ve AB'de hak ettikleri yere gelecekleri ve komşu ülkelerle yıllardır süren sorunları çözeceklerini söyledi.

Bu arada, seçimi kaybeden mevcut cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç de konuşmasında seçimi kazanan rakibini tebrik etti.

Yosipoviç, "Zorlu bir kampanya oldu ancak nihayetinde demokrasi kazandı. Demokratik mücadelede kazanan Kolinda Grabar Kitaroviç oldu. Kendisini tebrik ediyorum. Az bir farkla kazandı ancak demokrasinin özü bu: Daha fazla oy alan zafere erişir" ifadesini kullandı.

Seçimin ikinci turunun ardından, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, yüzde 50,43 oy alan Kitaroviç, ülke tarihindeki ilk kadın cumhurbaşkanı oldu.