Haberler

Hollandalı Türkler, terörü lanetledi

Haber Tarihi: 13 Oca 2015

Hollandalı Türkler, terörü lanetledi

Fransa'daki terör saldırılarının ardından avrupadaki türkler ayaklandı. Hollandalı Türkler, Avrupa'da İslamofobi'de artışın önüne geçmek için Müslümanların terörle aralarına mesafe koyması gerektiğini söyledi.

Hollanda'da yaşayan işadamı Selim Kılıç, Paris saldırısı sonrasında, genelde Avrupa'da ve özelde de Hollanda'da, Müslümanlar olarak çok üzücü bir döneme girildiğini söyledi. Kılıç, şöyle devam etti: "Daha önceden yaşamış olduğumuz, daha önceden sergilenen oyunların bir benzerini şu dönemde görüyoruz. Biz Hollanda'da yaşayan vatandaşlar olarak, bunun büyük sıkıntısını çektik. Hollanda iş alemi ile diyalogumuzda olsun, sosyal hayattaki diyalogumuzda olsun, bunun bize olumsuz yansımaları her şekilde hissettirildi. Ve korkuyorum ki bu defa da aynı sıkıntıları yaşayacağız. Tabii ki bizim burada yapmamız gereken bazı hadiseler var. Kesinlikle Müslüman Türk milleti olarak terörle aramıza mesafeyi çok güçlü vurgu ile koymamız gerekiyor. Böyle yarım yamalak değil, 'ama'lar ile değil. Direkt kesin bir şekilde terörle aramıza mesafeyi koymak zorundayız."

Fransa'daki terör saldırısının sadece o ülke ile sınırlı kalmadığını, Hollanda'daki iş çevresini de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Selim Kılıç "20 yıllık bir Hollandalı işadamı dostumun bu olaylardan sonra bana tepki koymasına ben şaşırdım. 'Neden beni onlar ile aynı kefeye koyuyorsun?' dediğimde, 'Siz terör olaylarına karşı güçlü tepki koymuyorsunuz' demişti. İşte meselenin özü burada yatıyor. Biz toplum olarak bu tür terör olaylarına güçlü tepki koyamıyoruz. En son Amsterdam'daki eyleme 18 bin kişi katıldı. Burada birkaç Türk'ün dışında kimsenin olmadığını öğrendik." ifadelerini kullandı.

Bu arada Hollanda'nın temelden yapılan ilk minareli camisi olan Zaandam Sultan Ahmet Camii Avrupa genelinde camilere yönelik saldırılar nedeni ile güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı.

Zaandam Sultan Ahmet Camii Başkanı Ramazan Yüce, Zaandam şehrinin küçük bir yer olmasına rağmen, yine de bir tedirginlik havasının olduğuna dikkat çekti. Camide nöbet tutacaklarını ifade eden Yüce, "Alarm ve kamera sistemimiz de var. Yaklaşık 8 ila 9 yıl önce bu camimize bir kundaklama girişimi olmuştu. Fakat son yıllarda herhangi bir saldırı yok." dedi.

Zaandam'da bulunan Kastamonulular Hollanda Dostluk Derneği Başkanı Mustafa Uslu ise "Bizler dernek yöneticileri, Türk vatandaşları ve Müslümanlar olarak terörün her türlüsüne karşıyız. Bu iki kişinin Müslüman kökenli olması, İslam'ı kötülemek amacı ile öne çıkartılıyor. Bunu da kabul etmek mümkün değil." dedi.