Haberler

Karaman'da madende göçük

Haber Tarihi: 28 Eki 2014

Karaman'da madende göçük

Karaman’da kömür ocağında oluşan göçük nedeniyle 20 işçi yeraltında mahsur kaldı.

Karaman’ın Ermenek İlçesi’ndeki Pamuklu Köyü yakınlarındaki kömür ocağındaki göçükte işçiler mahsur kaldı.

Olay bugün öğle saatlerinde meydana geldi. Sabah vardiyasına giren işçiler çalışırken, ocakta henüz bilinmeyen nedenle göçük oldu. Ocakta mahsur kalan 30 kadar işçiyi kurtarmak için çalışma başlatıldı. Göçüğün meydana geldiği kömür ocağına, kurtarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Bakanlar olay yerine gidiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan kaza yaşanan maden ocağında incelemelerde bulunmak üzere Konya’ya gidecek.

Vali: 20 işçi yerin altında

Karaman Valisi Murat Koca, Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesindeki bir kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili, “Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40′ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında” diye konuştu.

Maden 15 gündür faalmiş

Karaman’da göçük oluşan madenin görevlisi Şahin Uyar yürekleri ağza getiren açıklamalar yaptı. Uyar, “Yasa sonrası 1 ay boyunca ocak kapalı kalmıştı. İşçilerle konuşuldu, onlar tamam dedikten sonra 15 gündür faaldi” dedi.

Uyar, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “12.15 sularında meydana geldi. 18 kişi içeride. 350 metre uzunluğunda, 50 metresi su altında kaldı. Maskeler 2 saat dayanabilir. Kaçabilecekleri 50 metre yukarıda 2 yer var. Boğulmuş olabilirler. Ani gelen bir su” diye konuştu.

Yetkili, su gelince bazı işçilerin “Sudan kaçılır mı, niye kaçıyorsunuz” dediğini de ileri sürdü.

İşletme yetkilisi ‘Bütün denetlemelerden geçer not almış mıydınız?’ sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Kapama kararı yoktu. Yasa sonrası 1 ay boyunca ocak kapalı kalmıştı. İşçilerle konuşuldu, onlar tamam dedikten sonra 15 gündür faaldi. Geçmişte ölümlü bir kaza yok. Bütün denetlemeleri yapılmış bir işletme”

Yaşam odası var mı?

İşletme yetkilisi madende yaşam odası olmadığını söyledi, "Küçük bir işletme olduğu için yaşam odası yok. Yaşam odası olsa da ani bir olayda yapabilecekler bir şey yok" dedi.

Bakan Elvan Bölgeye Ulaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ermenek ilçesindeki olayın yaşandığı maden ocağına geldi.

Ermenek'teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Olayı haber aldıktan sonra helikopterle Ermenek'e gelen Yıldız ve Elvan, ardından karayoluyla maden ocağına geçti.

Kardeşi ocak içinde mahsur kalan bir vatandaş, Bakan Elvan'ın boynuna sarılarak gözyaşı döktü. Bakan Elvan, gözü yaşlı vatandaşı teselli etmeye çalıştı. Bu sırada baygınlık geçiren vatandaşa, sağlık ekipleri müdahale etti.

Yıldız ve Elvan, maden ocağı sorumluları ve yetkilileriyle toplantı yapıyor.

Öte yandan Ermenek ilçesine gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de karayoluyla maden ocağına doğru hareket ettiği bildirildi.