Haberler

Marketler bomboş halk tedirgin

Haber Tarihi: 14 Oca 2015

Marketler bomboş halk tedirgin

Dünya'da yaşanan petrol indiriminden sonra venezuela'da ekonomik kriz baş gösterdi. Hükümet kontrolünde olan marketlerde müşterilerin alabileceği ürünlere kısıtlama getirildi.

Ekonomisi petrole dayalı Venezuela'da kriz büyüyor. Halk tedirgin marketler bomboş.Şu sıralarda ham petrolün fiyatı ise 2009 yılının mayıs ayındaki düzeye inmiş durumda. Venezuela'da üretilen petrolün varili 50 doların altında satılıyor.

Neredeyse tüm hammadde gereksinimini yabancı ülkelerden temin eden ülkede bu durum sıkıntıya neden oluyor.

CHAVEZ HÜKÜMETİNİN KAMULAŞTIRMA HAMLESİ ÇÖKTÜ
Chavez hükümeti 2003 yılında petrol şirketi PDVSA'yı tamamen devlet kontrolüne geçirmişti. Hükümet, halka petrol gelirleriyle ülkede, petrol üretimini artırmaya yönelik yatırım yapmak yerine, sosyal konut, sağlık ve toplu taşımaya fon aktaracağı sözünü vermişti

Fakat, döviz gelirlerinin yüzde 90'ı petrolden Venezuela elindeki petrol kartını kaybedince ekonomik krize girdi. Halk artık temel ihtiyaç maddelerine ulaşmakta bile büyük sıkıntılar yaşıyor.

SÜT KITLIĞI YAŞANIYOR
Venezuela 863 çeşit dondurmasıyla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeyi de başarmıştı. Ama şu sıralarda sadece dünyaca ünlü bu dondurmalardan tadabilmek için Venezuela'ya gelen turistler de hayal kırıklığı yaşıyor. Çünkü süt olmayınca dondurma da olmuyor.Süt kıtlığı nedeniyle birçok dondurmacı sektör için yüksek sezon olarak tanımlanan yaz ortasında kapılarına kilit vurmak durumunda kaldı.