Haberler

Nur Bozar ilk kez konuştu

Haber Tarihi: 21 Kas 2014

Nur Bozar ilk kez konuştu

Son zamanların en çok konuşulan Televizyon programı olan Bu Tarz Benim'in yine en çok konuşulan ismi Nur Bozar sessizliğini bozdu.

Geçtiğimiz hafta yarışmanın favorisi olan Nur Bozar hakkında farklı iddialar ortaya atıldı. Nur verdiği röportajda yaşadığı olayları anlattı...

Bu Tarz Benim’in bu kadar ilgi görmesini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye ’de devir bir realite şov endüstrisi de oluştu. Şimdi mesela yarışmacıların bir programdan diğerine gezdiğini görüyoruz yani Survivor’a gitmiş Wipe Out’ta bulunmuş başka programlarda da kendini denemiş yani bir ‘celebirity culture’ dediğimiz bir olgu var dünyada ben bunu Türkçe’ye meşhuriyet kültürü olarak çeviriyorum. Meşhuriyet çağı içindeyiz Bu Tarz Benim de bu bağlama oturtabileceğimiz bir program. Ama şu da önemli son dönemde birkaç tanesini saymazsak insanların önüne konulan realite yarışmalarda o kadar ilgi görmüyor. 'O Ses Türkiye' olsun, ‘Yeteneksizsiniz’ olsun 'Survivor' olsun, Acunsal enerjiyle giden yapımların dışında uzun bir süredir başka yapımlar Acun Ilıcalı’yla rekabete girecek durumda değildi yani sanırım böyle bir 4-5 yılımızda geçti. Yani şu açıdan ilginç buluyorum ilk defa Acunsal enerjiyi kırabilen bir yarışma karşımıza cıktı.


Bugün ne Giysem’le arasındaki fark ne Bu Tarz Benim’İn? O bu kadar ses getirmemişti?

İzlenirlik payını artırma yolunda çok ciddi şekilde içeriğinin radikalleştirildiğini ve konseptin içine rekabet çatışma çekişme öğelerinin özellikleri yarışmacılar arasında çok güçlü bir şekilde eklendiğini görüyoruz. Sanırım yarışmayı da yükselten patlatan bu oldu. İnsanlar bir stil yarışmasından yarışmacıların sunduğu kreasyonlardan çok birbirleriyle didişmelerini, ağız dalaşlarını hatta hakaretlerini izliyorlar. Satan da bu aslında, 'Bugün Ne Giysem’e baktığında en fazla jüri üyelerinin biraz sert radikal eleştirileri karşısında biraz pasif kalan çaresiz kalan yarışmacıları izliyorduk. Bu bir noktaya kadar seyri teşvik edecektir, ama burada seyri kışkırtan yarışmacıların gerek jüri üyeleri gerek kendi aralarında çok ciddi çok ağır biçimde rekabetçi ve çatışmacı bir tutum içerisinde olmaları.

Nur’u diğer yarışmacılardan farklı kılan ne peki?

Nur’a baktığım zaman , aslında nasıl söylemeli Nur’un lümpen bir antikonformizm sergilediğini görüyoruz. Yani belirli kurallara yasalara uymayı reddeden, jürinin otoritesini de programı yapımı da karşısına alacak nitelikte uç noktaya varan bir antikorformizim ürettiğini görüyoruz. Bu sonuçta bugün senin de bu programı bu kadar konuşmana bu kadar üzerine haberler yapmana internette sosyal medyada bunun bir fenomen haline gelmesine ve bu arada da tabi bunun pratisyeni olan kızın da bir şekilde işte kendi çapında bir ün edinmesine yol açtı. Nur böyle bir tutum takınarak yarışmayı kaybetti, ama ünlü olma yolunda bence önemli bir kazanım elde etti. Nur yarışmanın üstü örtü kuralı ‘birbirinle didişeceksin', 'birbirinle ağız dalaşında üste çıkacaksın', 'sessiz kalmayacaksın’ meselesini en uca götürdü ve yarışmada bir şekilde son sözü söyleyen ve yarışmacılar cephesinden itaat bekleyen bir yapıya karsı çok şaşırtıcı ve programı izleyen kitle açısında son derece spekteküler bir tutum sergiledi. Takdir etmek gerekir (Gülüyor) Nokta!

Elemeyi tercih ettiler hocam, ama devam da ettirebilirlerdi. O da ilginç, demek onların işine gelmedi bu itaat etmeme meselesi. Bir hafta daha tutabilirlerdi!

Çok haklısın, o zaman şunu söyleyeyim; eğer elemeselerdi, Nur’un bütün çabası boşa gitmiş olacaktı. Elediler ve Nur kazandı.

Hocam son bir şey! Yarışmayı kazandı diyoruz jüri ağırlıklı yarışmalara baktığımızda yarışmacıların program sonrasında çok ilerleyemediğini görüyoruz, istisnalar hariç. Nur’un bundan sonrası için bir şansı olur mu?

Aslında bi kere hiç bir şey boşlukta çıkmaz Nur'un sonuçta görüntüsü insanların ilgisini çekiyor, güzelliği diyelim. Tabi ben o konuda uzman değilim, ama sonuçta diğer yarışmacılarla karşılaştırdığın zaman Nur’un bir havası var fiziksel olarak da yüz jestleri olarak da var! dolayısıyla diğerlerinden farklı. O lümpen antikonformizm bir şekilde havasına da yansımış, Sonuçta seyirci destekledi, siz yazmışsınız en fazla desteklenen yarışmacı, kimya buluşmuş demek ki seyirciyle. Şimdi bu tür yarışmalarda kimi hatırlıyoruz ki! Survivor’ ı kazandı geriye ne kaldı? En fazla bir iki reklam filminde görüyoruz, taş çatlasa bir dizide yan rol kapabiliyor onun ötesinde kimse yok. Bunun kazananı yapımcıdır. Bunca yıldır Survivor, Yeteneksizsiniz, O Ses Türkiye var, kim kazandı? Acun kazandı. Acun’dan başka bunun kazananı yok. Nur için kullandığım ‘kazanma’ meteforik, mecazi. Şimdi bu yarışmada birinci olacak kişiyi önümüzdeki yıl hatırlamama ihtimalimiz çok çok yüksek. Ama Nur bu çıkışıyla orada elde edebileceği maddi manevi kredinin bence daha fazlasını şu aşamada elde etti. Tabi bundan sonrası da onun tanıtımına, içinde olacağı projelere bağlı. Şansı olabilir, ama son olarak bunu da eklemek gerekir burayı bir endüstri olarak düşünürsek çok da ciddi düşmanlar edindi sektörel anlamda.