Haberler

O 4 Kişi Derhal Görevinden Çekilsin

Haber Tarihi: 27 Kas 2014

O 4 Kişi Derhal Görevinden Çekilsin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelikleri için yaptığı atamalar tepki topladı. Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu yapılan atamalarla ilgili açıklama yaptı. Yaptığı üye seçimlerinden dolayı Erdoğan’ı kınayan Eminağaoğlu, seçilen söz konusu kişileri, bu görevden çekilmeye davet etti.

Erdoğan, HSYK'ya diğer dört kaynaktan yapılacak seçimleri beklemeden, kendisine tanınan dört kişilik kontenjana seçim yaparak, diğer seçimlerden çıkacak sonuçlara göre hareket edip HSYK'yı biçimlendirdiği tartışması yaşanmaması yönündeki çağrıları duymazdan geldiğini belirten Eminağaoğlu, “Cumhurbaşkanı, HSYK için dört kişiyi seçmiş olup, yapılan seçimlere bakıldığında, ileri sürülen kaygıların haklılığı bir kez daha görülmüştür. HSYK, mahkemelerin bağımsızlığı ve yargıçlık güvencesi ilkeleri çerçevesinde görev yapan anayasal bir kuruldur. HSYK tarafından 2006 yılında benimsenen BM Bangalore Yargı Etiği Kuralları'nda, yargıcın yürütme organının etki alanının dışında bulunması, fiili ilişki yönünden bağımsız olmasının yanında, böyle de görünmesi gerektiği açıkça ifade edilmiştir.” dedi.

“TARTIŞMAYI, ULUSLARARASI HUKUK KAMUOYUNA DA AKTARACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı seçimleri değerlendiren Eminağaoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: “Başbakanla akrabalık bağı söz konusu bulunan, cumhurbaşkanı'nın avukatı ile kardeş olan, iktidar partisi kadroları içinde yer alan, yargıçlık davranış kuralları ile bağdaşmayan kişilerin, tarafsız olması gereken bir cumhurbaşkanı tarafından, üstelik BM Bangalore Yargı Etiği Kuralları'na da aykırı biçimde HSYK'ya seçildiği hayretle görülmüştür ki, bu seçimleri gerçekleştiren cumhurbaşkanını kınıyor, hukuk ve adalete inançları var ise, seçilen söz konusu kişileri bu görevlerinden çekilmeye davet ediyor, HSYK'yı, yapılan bu işleme karşı açıkça duruş göstermeye çağırıyor, gerçekleşen bu seçimlerle yargı bağımsızlığına yaratılan tehdit ve tartışmayı, uluslararası hukuk kamuoyuna da aktaracağımızı ifade ediyoruz.”