Haberler

Orman ilk locada konuştu

Haber Tarihi: 17 Kas 2014

Orman ilk locada konuştu

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, yapımı devam etmekte olan Vodafone Arena'nın tamamlanan ilk locasında önemli açıklamalarda bulundu.

KABA İNŞAAT NE ZAMAN BİTECEK?

Stadın yapım sürecini anlatan Fikret Orman; "Geldiğimiz zaman baktığımızda iki tane ezeli rakibimize göre inanılmaz derecede gelir farkımız vardı. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi stattı. 2004 de aday olduğumda "stat yapacağım" demiştim. O zaman da nasip olmadı. Kısmet bugüneymiş. Stadı yapmadan önce rekabet etme şansımız çok azalıyordu. Biz buraya geldiğimizde buranın izninin alındığını biliyorduk. Fakat öyle bir şey yoktu. Buraya geldiğimizde bölge planlaması yaptık ve onaydan geçirdik. Ondan sonra 30'un üzerinde heyetten izin alarak geldik. Geçen sene Temmuz, Haziran ayında ruhsatımızı aldık. Konserlerin akabinde 22 Temmuz tarihinde yıkıma başladık. Burada 1 milyon metre küpe yakın hafriyat aldık, 44 metre ileriye götürdük. Orada çok zorlandık. Çünkü gündüz çalışamıyoruz ve 1 sene sürdü. Geçen sene 29 Aralık'ta ilk temelimizi attık. 10.5 ayda da bu noktaya gelebildik. Daha da hızlı gelebilirdik ama şartlar, imkanlar, finansmanlar sonucunda bu noktaya geldik. Allah nasip ederse de 29 Aralık'da stadın kaba inşaatını çıkacağız" dedi.

DAHA BÜYÜK BİR HEYECAN VAR

Çocukluk zamanlarında da İnönü'de maç izlediğini ifade eden Orman; "Benim çocukluğum buralarda geçti. O zamanlar da internet yoktu. Bilet statta satılırdı ve ilk giren otururdu. Numaralı sistem yoktu. Eskiden burası yukarı ve aşağıya çalışırdı. Biz de maça girmek için beklerdik. Çoğunlukla öğlen saatlerinde maçlar başlardı ve 10.30-11:00 gibi kapılar açılırdı. Çok sevindiğimiz ve üzüldüğümüz günler var. Aynı yerdeyiz ve bu lokasyonda inşaatı yaptık. Şimdi daha büyük bir heyecan var. Yeni stat ve yeni mekan. " dedi.

SİYASİ PROBLEMLER VARKEN...

Stadın yıkılma sürecinde yaşananlarını anlatan Fikret Orman; "Gezi olayları vardı. O zamanlarda yalan dedikodular çıktı. İzninin olmadığı, ruhsatın sahte olduğuna dair bir dünya dedikodu çıktı. Bunun yüzde 90'nını da Beşiktaşlılar ortaya attı. Benim cesaretimde olabilecek birisi bu işi yapabilirdi. Çünkü bir çok problem vardı. İnşaat ve siyasi problemler varken, büyük bir risk ile bu stadı yıktık. " dedi.

ATATÜRK ÖRNEĞİ

Atatürk örneği veren Fikret Orman; "Burada ki tek sihirli şey, burası Beşiktaş. Beşiktaş çok büyük bir kulüp. Çok helal bir kulüp. Parası da helel bir yer burası. Birazcık kulübü ve camiayı tanıdıktan sonra olmaması için bir şey yok. İyi bir şey yapıyorsunuz ve insanlar destekliyorlar. Hala zor günler. Ancak şunu unutmamak lazım, 19 Mayıs'ta Samsun'a çıkan Atatürk'ün ne ordusu, ne silahı vardı. Ayakkabısı yoktu. Oradan bir devlet yaratıldı. Biz kimseden bir yardım almadık ve beklentimiz de olmadı. Kendi gücümüz ile burayı yapmaya çalışıyoruz. Buradaki en önemli şey Beşiktaş'ı iyi bilmek lazım. Beşiktaşlılar da beni iyi tanırlar. Artık bu stadın ne zaman açılacağını konuşuyoruz. Çok iyi niyetli Beşiktaşlılar hep durduğunu anlattılar. Fakat biz hiç durmadık. Şu anda 650 kişi çalıyor, 1 ay sonra 1000 kişiyi bulacak. Burası artık bitecek. Bende artık geriye dönük konuşmak istemiyorum. Kötüyü hatırlamayalım, iyiyi hatırlayalım. Beşiktaş şu anda bakacak olursanız branşlarda Beşiktaş hükümlülüklerini yerine getiren bir kulüptür. Rakiplerimiz bizimle alakalı ediyorlar. Herkes aynaya bakmalıdır. Biz rakiplerin yaptıklarını kamuoyu önünde konuşmayız. Bizim sağlıklı ödeme şeklimizin hiç bir kulüpte olduğunu da tahmin etmiyorum" dedi.

RAKİPLERLE KIYAS

Borçları rakip takımlarla kıyaslayan Fikret Orman; "Stadın bitimi ile birlikte önemli bir adım atmış olacağız. 4-5 Tane kriter var. Biz geldiğimiz zaman borç stoğumuz onlardan yüksek, gelirlerimiz onların altındaydı. Bu sezonun sonunda borç stoklarımız rakiplerimizden daha az olacak, gelir seviyemiz daha yüksek olacak ve yatırımlarımızı yapmış olacağız. İnşallah da bunları Beşiktaşlılara göstermek nasip olur" dedi.

ÖRNEK OLSUN DİYE YAPTIK

Yapımı tamamlanan ilk loca hakkında konuşan Orman; "Bu Locayı örnek olması için yaptırdık. Eksiklikleri, yanlışlıkları görüp, düzeltmek istiyoruz. Bu yorumları görmek için bu loca yapıldı. Burası çok değişecek. Bu görünüşlerde bir çok eksiklikler var. Mekan büyümeyecek ama dekarasyon değişecek. Tavan biraz daha yükselecek. 146 Loca'dan 122 tanesi satılan ve sözleşmesi yapılan olarak görmek lazım. Elimizde 24 tane Loca kaldı. Onları da stat bitene kadar satarız. İlgi alakadan mutluyuz. Rakiplerin mevcut statlarında bu başarı yokken, bizim olmayan stat da bunlar elde etmemiz önemlidir. Buda Beşiktaş Kulübü'ne olan güveni gösterir. Çatıya 15 gün içerisinde başlıyoruz." dedi.

YILBAŞI PARTİSİ

Geçmiş döneme yönelik tedirginlikler olduğunu ifade eden Fikret Orman; "Loca satışlarından memnunum ama yeterli değil. Beşiktaşlılar hep kandırılmışlar. İnsanlar da bir tedirginlik var. Yavaş yavaş bunlar artacaktır. Özellikle 1903 tribünü ve VIP'e daha fazla ağırlık veriyoruz. Yılbaşı partisini Vodafone Arena'da vereceğiz. Ondan sonra ilgi daha da artacaktır" diye konuştu.

BEŞİKTAŞLILAR BİZE GÜVENDİ

Kendilerine verilen destekten memnun olan Orman; "Allah inşallah açılmasını nasip etsin. Benim için de çok önemli bir gün olacak. Gerçekten geçen hafta divan toplantısında söyledim. Beşiktaşlılar bana ve arkadaşlarıma çok güvendiler. Onların desteği olmasa mümkün değil bunları yapmamız. Genele baktığımız zaman Beşiktaş camiası ve taraftarı bize çok güvendi. Onların bize verdiği destekler ile bunlar oluyor. İnşallah onlara mahcup olmayız. Bizim için en büyük kazanç, bu işleri bıraktığımızda arkadan iyi anılmaktır. Ben Beşiktaşlıyım ve maça, divan kurulu toplantılara geleceğim. " ifadelerine yer verdi.

SİNİRİM BOZULUYOR

Sokaktaki Beşiktaşlılarla sürekli temas halinde olduğunu belirten Fikret Orman; "Yalanlara sinirim bozuluyor. Çünkü ayıp ediyorlar. Bazı şeyler ayıp. Üzülüyorum. Üzülmemek elde değil. Duygusal bir yapım var. Açıkcası ben televizyon programları seyretmiyorum. BJK TV dışında televizyon kanallarına bakmıyorum. Gazeteleri okumuyorum. Yalan dolan internet sayfalarına bakmıyorum. Twitter'ım yok. Benim düşmemem gerekiyor. Bunları yapanlar düşmemizi istiyorlar. Kulağımızı tıkayıp, işlerime bakıyorum. Koskocaman Süleyman Ağabeyi üzdük. Onların başına bunlar geldi. Bu işin bir parçası. genel itibari ile baktığımız zaman sokakta olan bir insanım. Oradan aldığım pozitif enerjiden mutluyum. Allah inşallah bu stadı bitirmeyi nasip etsin" diye konuştu.

EN ZOR AŞAMA...

Stat inşaatında en sıkıntılı süreci anlatan Orman; "En zor aşama hafriyatti. Burası diğer statlar gibi değil. Burası gömük bir stat. Gömük olduğu için arkalara perde yapmamız lazımdı. Maliyeti yükseltti. Hafriyat 1 sene sürdü ve çok zorlandık. Daha sonra kazı çalışmaları zemin iyileştirmelerine bakınca zor bölümden çıktık. Temelden yukarı çıkınca pek sıkıntımız kalmadı. 15-20 Güne diğer tribünlerde eşitlenmiş olur. Bütün şehrin bir çok şeyi buradan geçiyor. Otopark'ın oradan su isale hattı geçiyor. Buraları biz yapıyoruz. Artık sıkıntılı süreçlerden geçtik. Sonlara doğru geliyoruz." dedi.

ARZUMUZ, İSTEĞİMİZ...

Şampiyonluk turunu Vodafone Arena'da atmak istediklerini ifade eden Fikret Orman; "Arzumuz, isteğimiz, hakkımızsa ve bizim şerefimize yakışacak şekilde stadı bitirip turu burada atmak istiyoruz." dedi.

DERBİLER NEREDE OYNANACAK?

Trabzonspor ve Galatasaray derbilerinin hangi statlarda oynanacağı hakkında konuşan Orman; "Centilmenlik ve Fair-Play adına tarihi bir şans kaçtı. Artık çok geriye dönmek istemiyorum. Geçenlerde basın toplantısında da söyledim. Yaşananları şahitleri ile beraber anlattım. Biz şu an bu devre bitene kadar içeride 4 maçımız var. Önümüzdeki devrede de 8 maçımız olacak. Demek ki 10-12 tane maç oynayacağız. Bir kulübün evinin olmaması çok zordur. Bunu bir rakibimiz yaşadı, 10. 11. bitirdiler. Biz çok kuvvetli bir camiayız. Taraftarını ve camiasını arkasına almış bir yönetim kuruluyuz. Hatalarımızda olmuş olabilir. Biz bu 12 maçı içeride oynayacağız, belki de Ankara'da yada başka bir yer de oynayacağız. Kasımpaşa maçını görmek istiyorum. Belki Trabzon, Galatasaray maçlarını Ankara ya da Konya stadında oynayabiliriz. Böyle niyetimiz var. " dedi.

KARAKTERLİ OYUNCULAR

Kerem Tunçeri ile yaşadığı diyaloğu aktaran Fikret Orman; "Beşiktaş Kulübü çok iyi oyunculardan kurulmuştur. Dün akşam basketbol takım kaptanı Kerem ile konuşurken; 'Ben bu kadar yıllık basketbolcuyum ve bu kadar düzgün iyi insanlardan oluşmuş bir takımla çalışmadım' dedi. Biz bizim ruhumuzu taşıyan karakterli oyunculardan takımlarımızı kuruyoruz. Beşiktaş'a hiç fark etmez, biz her stat da önümüze bakarız" dedi.

KÖTÜDEN ÖRNEK OLMAZ

Kötünün örnek olmayacağını söyleyen Orman; "Biz bir çizgiden geliyoruz. O çizgi bizim hayat prensibimiz. Ben mütevazi insanımdır. Ben böyle insanları severim. Şu unutulmasın ki; Kötüden örnek olmaz. Sizin sportmen duruşunuz prim yapmıyorsa, bizde tersini yapabiliriz. Son kulüpler birliği toplantısında da artık bütün kulüpler el birliği ile böyle bir şeye izin vermeyeceklerini söylediler. " dedi.

YERLİ RUHUNUZ OLMALIDIR

Yerli futbolcuların önemine değinen Fikret Orman; "Yabancıları getirip de bir takımdan başarı elde etme şansı sıfırdır. Yerli ruhunuz olmalıdır. Biz buna yatırım yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bu şekilde Türk futbolu yukarı çıkabilir. Fatih hocanın biraz zamana ihtiyacı var. Bizim de onu hızlı bir şeklide desteklememiz gerekir. Kötü örnek yapılmamalıdır. Kötü örnek yapıldığında herkes ona eğilir. Sporcu yetiştirmek de temel hatalar var. Tesislere herkes kafayı takıyor ama tesislerde de bir sorun yok. Biraz eğitmenlik ve Milli Eğitim sistemi ile ilgili çalışma yapılması lazım. Bizim de o konuda çalışmalarımız var" diye konuştu.

SPONSORLUKLAR

Sponsorlarla iyi ilişkileri olduğunu belirten Orman; "Sponsor için uğraştıklarımız var. Yapacaklarımız var. Bir şeyin olmamasını istiyorsanız, kamuoyu ile paylaşacaksınız. Biz olan şeyleri yapmaya çalışıyoruz. Beşiktaş Kulübü önemli bir marka. Bu markayı da gösterdiğimiz sürece sorun yok. Sponsorlarımız bizden memnun, bizde onlardan memnunuz" dedi.

SADECE VODAFONE ARENA KONUŞULUR

Vodafone Arena'nın çok konuşulduğunu söyleyen Fikret Orman; "Vodafone Beşiktaş'a sponsor olarak iyi bir şey yapmıştır. 26 stattan 25'i devlet parası ile yapıldı. Türkiye'de bir tek Vodafone Arena konuşulur. Bize çok önemli bir marka yatırım yaptı. Onlar da mutlular. Sponsorlarımız çok mutlular. Bu sene Basketbol takımının final oynayacağına, şampiyon olacağına inanıyorum. Onlar mutlu oldukça biz de mutlu oluyorouz. Rakiplerimiz de bugüne kadar devlet destekli stat yaptılar. Biz tırnaklarımız ile geldik, tırnaklarımız ile gideceğiz" dedi.

ARENA'DAKİ TEKNOLOJİ

Vodafone Arena'daki teknolojiden bahseden Orman; "Herkesin elinde akıllı telefonlar var. Bizim Vodafone Arena teknolojik alanda her yerde Wifİ ile ulaşılabilecek hale geliyor. Futbol takımı Ümraniye'den yola çıktığı zaman oradaki görüntüler insanların telefonlarında olacak. Ayriyetten binanın kendisi de akıllı bir binadır. Havaalanlarındaki kontrol kulelerindeki merkez var. Locaya gelmeden locanıza bağlanıp, yemeklerinizi sipariş edebilirsiniz. Burada doğaya uygun malzemeler kullanmamız, doğadan gelen şeyleri kullanılması ile alakalıdır. Bütün tuvaletlerimiz, yeşil üzerine kurulmuştur. Hem çevreci hem de teknolojik bir stat olacak. Bunları sağlayabilmek için TT Arena'dan bizim yatırımımız 12-13 milyon Dolar fazla yatırım yapıyoruz. Çatı örtüsü 7-8 milyon Dolar daha az maliyete gelebilirdi. Kültür, Beşiktaş ilçesindedir. Burası Boğaz'ın en güzel yeridir. Burası Türkiye'nin pergel noktasıdır. Biz Beşiktaş'ız o kadar olacak" dedi.

ARENA'DAKİ ENTERESAN OLAY

Vodafone Arena'da yaşadığı enteresan bir olayı anlatan Fikret Orman; "Burası Beşiktaş ailesi. Beraber bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Burada biz Beşiktaşlıları hızlıca ve en güzel şekilde teslim etme arzusu ve gayreti içerisindeyiz. Umut Güner ile beraber bu işe fazlası ile konsantreyiz. Her günümüz burada bir olay. Bazen buraya polis geliyor, adam düşmüş, ölmüş diyor. Yazık. Buraya her dakika gelip, bize destek veren insanlarımız da çok. Acısı da var, tatlısı da var. " dedi.

FİKRET ORMAN KİTAP YAZACAK

Stat bittikten sonra kitap yazacağını belirten Orman; "Herkes yüzde 5'lik kesitlerini görebiliyor. Sır olarak yüzde 95'lik kesimler var. Oralarda ne hakaretlere muhattap olduklarımız var. Biz bir sorumluluk almışız, o sorumluluk algısı ile hareket etmeliyiz. Burası bittikten sonra kitap yazacağım. İnönü'den 400-500 güne Arena'ya diye başlık düşünüyorum. " dedi.

DESTEK BEKLİYORUZ

Son olarak taraftarın desteğini beklediğini söyleyen Fikret Orman; "Önümüzde Mayıs ayına kadar süreç var. Kol kola girmiş Beşiktaş camiasının şampiyon olacağını düşünüyorum. Bunu inanarak söylüyorum. Her türlü engellemelere rağmen şampiyon olacağız. Bunun için taraftarımızın desteğine ihtiyacı var. Takımda oynayan herkes pırlantı gibi çocuklardır. Kulübümüzün taraftar desteğini arkasına alması lazım. Bu konuda taraftarın desteğini bekliyoruz. Bu stat bitecek. Turu burada atmak istiyorum. Herkes rahat olsun. Taraftar iyi ve kötü günde kulübüne sahip çıkmalıdır. Kasımpaşa ve bundan sonraki maçlara katılmalarını bekliyoruz "diyerek sözlerini tamamladı.