Haberler

Resmen takipsizlik kararı verildi

Haber Tarihi: 16 Ara 2014

Resmen takipsizlik kararı verildi

17 Aralık Soruşturmasında flaş bir gelişme yaşandı. Aralarında Rıza Sarraf, Barış Güler ve Kaan Çağlayan'ında bulunduğu soruşturmaya resmen takipsizlik kararı verildi.

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimi Fevzi Keleş tarafından verilen ret kararında, itiraz hakkının suçtan zarar gören şikayetçiye ve şikayetçisi bulunmayan hallerde karar veren Cumhuriyet Savcısı'nın bağlı bulunduğu Ağır Ceza Mahkemesi nezdindeki Cumhuriyet Başsavcısı'na ait olduğu belirtildi. Bunun dışında yasal olarak karara karşı itiraz etme hakkının başkalarına tanınmadığı kaydedildi.

DOSYANIN TAMAMINA DAİR ŞİKAYET YOK

Hakimlik Orhan İnce dışındaki kişi ya da kuruluşların itiraz haklarının bulunmadığını belirterek, İnce'nin de dosyada müşteki olarak ifadesinin bulunduğu anlaşılsa da şikayetçi olduğu konunun dosyanın tamamına dair olmadığı kaydedildi.

ŞİKAYETÇİ OLDUĞU BELİRTİLDİ

Dosyanın Orhan İnce yönünden sadece kendisine ilişkin kısmı ile incelenmesi gerektiği ifade edilen kararda, İnce'nin şikayet ve itiraz dilekçesinde dosyada şüpheli olarak isimleri geçen Rıza Sarraf, Barış Güler ile Muammer Güler hakkında önce tayinini İstanbul dışına çıkardıkları sonra da meslekten ihraç edildiği gerekçesiyle şikayetçi olduğu anlatıldı.

HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL

Muammer Güler'in milletvekili olması nedeniyle hakkındaki soruşturma dosyasının TBMM Meclis Soruşturma Komisyonu'na gönderildiği ifade edilen kararda, bu hususta Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturma yetkisinin bulunmadığı, böylelikle de Muammer Güler bakımından herhangi bir değerlendirme yapılmasının hukuken mümkün olmadığı ifade edildi.

KARAR, USUL VE YASAYA UYGUN

Şüpheliler Rıza Sarraf ve Barış Güler'in de şikayetçi Orhan İnce'nin tayin edilmesi yada meslekten ihraç edilmesi olayında herhangi bir yetkilerinin bulunmadığının görüldüğü belirtilen kararda, iki şüpheli hakkında da hukuken atfedilebilecek suç teşkil eden bir eylem bulunmadığı yönündeki kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın usul ve yasaya uygun olduğu ifade edildi.

BİRİ ESASTAN DİĞERLERİ USULDEN RET

Orhan İnce dışındaki kişilerin itirazda bulunabilecek kişilerden olmadıklarının anlaşıldığı belirten kararda bu kişilerle ilgili olarak itirazın esasına girilmeden usul yönünden reddine karar verildiği ifade edildi. Şikayetçi Orhan İnce'nin itirazının kendisine yönelik kısmı bakımından ise verilen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın, usul ve yasaya uygun bulunduğu bu nedenle esas yönünden reddine karar verildiği belirtildi.

42 İTİRAZ YAPILMIŞTI

17 Aralık soruşturması ile ilgili olarak verilen takipsizlik kararının ardından aralarında CHP Milletvekili Mahmut Tanal, İzmir ve Muğla Baro Başkanlığı, Halkın Kurtuluşu Partisi ile eski Emniyet Müdürü Orhan İnce'nin de bulunduğu 42 kişi ve kuruluş tarafından itiraz yapılmıştı.