Haberler

Sneijder gidebilir

Haber Tarihi: 29 Ara 2014

Sneijder gidebilir

Galatasaray'ın Hollandalı yıldızı Wesley Sneijder'in, ara transfer döneminin de yaklaşması sebebiyle hakkında çıkan iddialara bir yenisi daha eklendi. Sarı Kırmızı Kulüp ile 3.5 yıllık sözleşmesi olan Sneijder'in 22 Ocak 2015 tarihinde FİFA talimatına göre koruma döneminin bitmesiyle birlikte sözleşmesini tek taraflı fesh edebilir.

Sarı-kırmızılı kulübe imza attığında 29 yaşında olan ve bu nedenle FIFA transfer talimatına göre 2 yılık koruma dönemi 22 Ocak 2015'te dolacak olan Wesley Snaijder'in bu yolla sözleşmesinde yazan 20 milyon euroluk bedelin çok altında bir tazminatla kulüple yollarını ayıracağı öğrenildi.

FIFA talimatının koruma dönemi sona ermesinden sonraki tek taraflı fesihlerde futbolculara sportif ceza uygulanamayacağını söylemesi ve geçmişte, futbolcular Francelino Matuzalem, Andy Webster ve El Hadary gibi benzer davalarda FIFA ve CAS'ın verdiği tazminat kararları Hollandalı futbolcunun tazminat pazarlığı konusunda elini güçlendirecek.

Sarı-kırmızılı kulübün de hem FİFA talimatının Snaijder'e verdiği bu hak hem de yüksek maliyet bedelini göz önüne alarak Hollandalı futbolcuyla ocak ayında FIFA'lık olmadan anlaşarak yollarını ayırabileceği ifade edildi.

Galatasaray'dan yıllık 3.2 milyon euro alan ve sarı-kırmızılı kulüple 1.5 yıllak daha sözleşmesi kalen Snaijder'in sözleşmesini tek taraflı fesh halinde ödeyeceği tazminatın önceki emsallere göre (Matuzelam, Webster ve El Hadary) yaklaşık 10 milyon euro civarında olabileceği iddia edildi.

Sarı-kırmızılı kulübün geçmişte oyuncunun ödemelerinde yaşanan aksilikler, futbolcunun koruma döneminin dışına çıkmış olması ve gelecek 1.5 yıllık dönemdeki yüksem maliyeti nedeniyle Snaijder'i 10 milyon civarında bir bonservis bedeliyle satma ihtimalinin yüksel olduğu öğrenildi.

FIFA TALİMATI NE DİYOR ?
KORUMA DÖNEMİ NEDİR?

Profesyonel bir futbolcunun transfer olması durumunda kulübü ile imzaladığı sözleşmeler, 28 yaşına kadar 3 yıl; daha sonra ise 2 yıl koruma altındadır. Bu noktada; koruma dönemi; kulüp ya da profesyonel oyuncuyu değil, kontratın kendisini güvence altına almayı esas kabul eder.

EĞER OYUNCU FESHEDERSE

Profesyonel bir oyuncu, koruma dönemi içerisinde kulübü ile var olan sözleşmesini gerekçe göstermeden tek taraflı fesih etmesi durumunda 4 ay boyunca resmi müsabakalardan men edilir. Eğer davada ağırlatıcı sebepler bulunursa, söz konusu cezai yaptırım 6 aya kadar çıkar. Dava çerçevesinde gerekli görülmesi durumunda, kulübe ilgili tazminat ödenir.

Profesyonel bir oyuncu, koruma döneminin sona ermesinin ardından kulübü ile varolan sözleşmesini gerekçe göstermeden tek taraflı fesih etmesi durumunda herhangi bir sportif cezai yaptırım ile karşı karşıya kalmaz. Dava çerçevesinde gerekli görülmesi durumunda, kulübe ilgili tazminat ödenir.

EĞER KULÜP FESHEDERSE

Kulüp, koruma dönemi içerisinde profesyonel oyuncusu ile varolan sözleşmesini gerekçe göstermeden tek taraflı fesih etmesi durumunda, söz konusu kulüp iki transfer sezonu boyunca transfer yasağı cezasına çarptırılır. Dava çerçevesinde gerekli görülmesi durumunda, oyuncuya ilgili tazminat ödenir.

Kulüp, koruma döneminin sona ermesinin ardından profesyonel oyuncusu ile varolan sözleşmesini gerekçe göstermeden tek taraflı fesih etmesi durumunda, herhangi bir sportif cezai yaptırım ile karşı karşıya kalmaz. Dava çerçevesinde gerekli görülmesi durumunda, oyuncuya ilgili tazminat ödenir.