Haberler

Suriyeliler salgınla boğuşuyor

Haber Tarihi: 8 Oca 2015

Suriyeliler salgınla boğuşuyor

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Basın Danışmanı Burak Karacaoğlu, Türkiye sınırına yakın yerlerde kamplarda kalan Suriyelilerle ilgili açıklama yaptı. Karacaoğlu, 500 bin Suriyeli'nin ağır kış şartlarıyla boğuştuğunu ve salgın hastalıkların kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Türkiye sınırına yakın yerlerdeki Atme, Kerama ve Bab-Ul Selam'da oluşturulan kamplarda Suriye'de devam eden iç savaştan kaçan çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 500 bin Suriyeli yaşıyor. Burak Karacaoğlu 35 bin civarında Suriyeli'nin, Atme'deki kamplarda derme çatma çadırlarda ve sağlıksız koşullarda mücadele ettiğini, buna dondurucu soğukların eklenmesiyle yaşam şartlarının daha da ağırlaştığını söyledi. Suriyelilerin donma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Karacaoğlu şunları kaydetti:

"Son günlerdeki aşırı yağışın meydana getirdiği çamur deryasında yaşama tutunmaya çalışan Suriyelileri dünden bu yana da dağlardaki karın meydana getirdiği dondurucu soğuk vuruyor. Kamplarda 500 bin Suriyeli yaşıyor. Yağışla beraber medyana gelen sel çadırlara doldu. Fırtına nedeniyle bazı çadırlar uçtu. Ülkedeki iç savaştan kaçan halk perişan durumda. Lağımla beraber gelen pis sular donma tehlikesinin yanında sağlıksız yaşam oluşturuyor. Hijyenden yoksun, yetersiz beslenmenin de eklenmesi ile salgın hastalık kaçınılmaz haldedir."

10 ÇOCUK ÖLMÜŞTÜ

Kamplardaki yaşam koşulları ve dondurucu soğuklar ise en çok kışlık ayakkabı ve kıyafetleri olmayan çocukları etkiliyor. 200 binin üzerinde çocuğun yaşadığı kamplarda geçen yıl 10 çocuk, soğuktan donarak yaşamını yitirmişti.