Haberler

Türkiye'ye pasaport uyarısı

Haber Tarihi: 22 Eki 2014

Türkiye'ye pasaport uyarısı

AB Komisyonu'nundan yayınlanan raporda, Türk vatandaşları tarafından kullanılan pasaportların AB standartlarıyla uyumlu olmadığı değerlendirmesi yer alırken, yüksek güvenlik düzeyli pasaportlar kullanılması tavsiyesinde bulunuldu.

İktisadi Kalkınma Vakfı’ndan (İKV) yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye ile vize serbestliğine ilişkin Birinci Değerlenme Raporuna ilişkin, “Komisyon, değerlendirmesinde Türkiye’ye AB ile uyumlu, parmak izi ve dijital fotoğraf gibi biyometrik verileri içeren ve yüksek güvenlik düzeyine sahip pasaportların kullanılması tavsiyesinde bulunuyor” ifadeleri kullanıldı.

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, İKV’nin, Türk vatandaşları için vize serbestliği diyaloğuna ilişkin birinci değerlendirme raporunu olumlu, yapıcı ve teşvik edici karşılandığı kaydedildi.

“Vize serbestliği kritik adım”

Açıklamada, “Raporla beraber 16 Aralık 2013 tarihinde Türkiye ile AB arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması sonrasında resmiyet kazanan Türk vatandaşları için vize serbestliği diyaloğunda kritik ilk dönemeç alınmış oldu. Komisyon 72 ayrı kriterde, Aralık 2013 tarihinde başlatılan diyalog sürecinden bugüne, Türkiye tarafından söz konusu teknik kriterlerin karşılanması yönünde atılan adımlar değerlendirilirken, kriterlere uyumun artırılmasına yönelik, hedef odaklı politika önerilerinde bulunuluyor” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’nin toplam 72 kriterden 22 kriteri karşılamış veya karşılamaya yakın olduğu aktarılan açıklamada, 40 kriterin bir bölümünün karşılandığı, 10 kriterin ise karşılanmadığı vurgulandı. Açıklamada, “Bu çerçeveden bakıldığında 72 kriterden 62′sinde Türkiye yol haritası kriterleri ile belli seviyelerde uyumu yakalamıştır” ifadelerine yer verildi.

“Pasaportlar AB standartlarına uyumlu değil”

Yol haritasının Belge Güvenliği başlıklı 1. bloğunda, Türk vatandaşları tarafından kullanılan pasaportların AB standartlarıyla uyumlu olmadığı değerlendirmesi yer alırken, Türkiye’ye AB ile uyumlu, parmak izi ve dijital fotoğraf gibi biyometrik verileri içeren ve yüksek güvenlik düzeyine sahip pasaportların kullanılması önerisine yer verildi.

Güney Kıbrıs yerine ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’

Yol haritasının Göç Yönetimi başlıklı 2. bloğunda ise Komisyon, AB üye ülke vatandaşlarına yönelik Türkiye tarafından uygulanan vize uygulamasına son verilmesini, bu çerçevede başta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) olmak üzere, kimi AB üye ülke vatandaşlarına yönelik ayrımcı uygulamaların kaldırılmasını istiyor. Bu çerçevede Komisyon, e-vize kapsamında resmi internet sitesinde GKRY olarak kullanılan ifadenin “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini talep ediyor.