Haberler

Tasarı kabul edildi

Haber Tarihi: 17 Ara 2014

Tasarı kabul edildi

Birçok Avrupa ülkesinin art arda Filistin'i tanıma kararına Avrupa Birliği Parlamentosu da desteğini bildirdi. Yıllardır İsrail'in işkencelerine maruz kalan Filistin'i devlet olarak tanınmasına prensipte karar verilen tasarı kabul edildi.

697 PARLAMENTER OY KULLANDI
Oylamaya, 697 parlamenter katılırken, 111 çekimser oy kullanıldı. AP'deki siyasi grupların ortak sunduğu karar metninde şu ifadelere yer verildi;

"Avrupa Parlementosu (AP), prensip olarak Filistin'in devlet olarak tanınmasını desteklemekte ve iki devletli çözüm temelinde İsrail-Filistin barış görüşmelerindeki gelişmeyle paralel bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini öngörmektedir."

193 ÜLKEDEN 135'İ FİLİSTİN'İ DEVLET OLARAK TANIDI
Bağlayıcı nitelik taşımayan karar, Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin hükümetlerinin de konuyu kendi gündemlerine taşıması açısından önem taşıyor. Bugüne kadar, dünyadaki 193 ülkeden 135'i Filistin'i devlet olarak tanıdı. Avrupa ülkelerindeki tanıma girişimleri ise son dönemde hız kazandı. İsveç'in geçen ay Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı.

FRANSA SENATOSU'NDA DA KABUL EDİLMİŞTİ
İspanya'da parlamento, hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda’da da iktidar ortağı İşçi Partisi, Filistin Devleti'nin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti. Fransa Meclisi'nde kabul edilen "Filistin'in devlet olarak tanınmasını" hükümetten talep eden karar tasarısının ardından, aynı konuya ilişkin karar tasarısı Fransa Senatosu'nda da kabul edilmişti.